Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Nasadeniu cloudu by mala predchádzať analýza potrieb organizácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Do roku 2026 prijmú podľa analytikov zo spoločnosti Gartner model digitálnej transformácie založenej na cloude až tri štvrtiny všetkých organizácií.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Nasadeniu cloudu by mala predchádzať dôkladná analýza potrieb organizácie a hľadanie optimálneho riešenia. Do roku 2026 prijmú podľa analytikov zo spoločnosti Gartner model digitálnej transformácie založenej na cloude až tri štvrtiny všetkých organizácií. Informoval o tom tím konferencie ITAPA.

"Na Slovensku sa pomerne často zamieňa bežná virtualizácia a cloudové služby. To nezriedka vedie k nepochopeniu, keď organizácia od cloudu očakáva ekvivalent infraštruktúry, ktorú má postavenú doma. Cloud je však niečo širšie, ide o stovky služieb," objasnil odborník zo spoločnosti Eviden Ján Beňadik. Ak si ich podnik nezvolí správne, môže ho podľa Beňadika prekvapiť rádovo vyššia cena.

Cloudové služby majú podľa Milana Paštrnáka z Evidenu význam, ak firma potrebuje napríklad svetovú dostupnosť a elasticitu služieb. "A určite sa na ne treba pozrieť, ak chcem bezpečnosť," dodal. Spomína pritom príklad firmy, ktorá sa stala terčom kybernetických útokov. Zatiaľ čo jej trvalo dva až tri týždne, kým prišla s riešením, ako odfiltrovať škodlivé prístupy na základe geolokácie, v prípade cloudového riešenia by to podľa neho bola otázka niekoľkých klikov.

V prípade, ak ide o zabehnutú firmu s existujúcou infraštruktúrou, je podľa Paštrnáka najjednoduchšie poradiť sa s odborníkmi. Ako druhý krok uviedla konferencia dôkladnú analýzu IT prostredia vo firme. Taktiež sa podľa nej oplatí rozsegmentovať ho na jednotlivé oblasti a pozrieť sa na to, kde a ako môže byť cloud výhodný.

Odborník dodal, že migrovať sa dá úplne všetko. Treba sa však pozrieť aj na ekonomickosť takého kroku. S tým úzko súvisí posledný krok prípravnej fázy, a to výpočet celkových nákladov na isté obdobie a porovnanie s alternatívami.

"Ak sa cloud neuchopí gramotne, môže byť veľmi drahý. No nie je otázka, či ísť do cloudu alebo nie, odpoveď je určite áno. Rovnako nie je otázka kedy, pretože už včera bolo neskoro," dodal Paštrnák.