Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

NASES: Nové doručenky v e-schránkach sú krajšie a zrozumiteľnejšie

Foto: Teraz.sk

Zmena vzhľadu a informácií v doručenke vyplynula z užívateľského prieskumu, ktorý národná agentúra uskutočnila v marci tohto roka.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) nasadila v elektronických schránkach novú formu doručenky. Zmenil sa nielen vzhľad, ale sprehľadnili sa i údaje. Po novom teda doručenka oznámi používateľovi všetky dôležité informácie na jednom mieste.

Od koho, kedy, v akej súvislosti, dokedy treba potvrdiť doručenku a čo sa stane, ak ju nepotvrdí – to všetko sa používateľ e-schránky po novom dozvie hneď po otvorení správy s označením Notifikácia o doručení. Až po prevzatí tohto dokumentu sa mu zobrazí celá elektronická správa s rozhodnutím alebo oznamom od úradov. Doručenka je elektronickým ekvivalentom klasického žltého lístka známeho z poštových služieb.

Novinka sa týka dokumentov zaslaných v režimoch „rozhodnutie do vlastných rúk“ a „rozhodnutie s fikciou doručenia“. V prípade, ak používateľovi e-schránky príde rozhodnutie do vlastných rúk a on doručenku nepotvrdí, správa sa po danej lehote označí ako nedoručená. Pri druhom spôsobe sa elektronická správa po uplynutí lehoty považuje za automaticky doručenú.

Zmena vzhľadu a informácií v doručenke vyplynula z užívateľského prieskumu, ktorý národná agentúra uskutočnila v marci tohto roka. Potreba zmeny doručenky bola označená ako jedna z najdôležitejších potrebných zmien.

„Komunikácia štátu s občanmi je vďaka novej doručenke opäť o krok jednoduchšia a prehľadnejšia. Sme radi, že naše služby sa neustále proklientsky zlepšujú,“ uviedol generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.

V tomto roku agentúra zmenila dizajn elektronických schránok, zjednodušila inštaláciu aplikácií k e-podpisu aj spôsob nastavenia oprávnení k prístupu do schránky iným osobám.