Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

AGENTÚRA: Po optimalizácii sa elektronické zásielky doručujú do minúty

Ilustračné foto. Foto: TASR

Skonštatovala to Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby s tým, že dodávateľa systému, spoločnosť Globaltel, vyzvali na urýchlené odstránenie tejto situácie na portále Slovensko.sk.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Situáciu s oneskoreným doručovaním rozhodnutí prostredníctvom portálu Slovensko.sk počas predchádzajúceho týždňa spôsobil výrazný nárast podaní a rozhodnutí od orgánov verejnej moci v bežných pracovných hodinách (od 8:00 do 16:00). V reakcii na kritiku opozície to konštatuje Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) s tým, že dodávateľa systému, spoločnosť Globaltel, vyzvali na urýchlené odstránenie tejto situácie.

"Po optimalizačných opatreniach momentálne systém vykazuje doručovanie do jednej minúty. Naďalej sa pracuje na systémových opatreniach, ktoré predstavujú doplnenie hardvérovej kapacity tak, aby systém do budúcnosti bol schopný spracovať aj vyššiu záťaž ako dnes," uviedla agentúra v stanovisku, ktoré TASR poskytla sekcia komunikácie NASES. Od dodávateľa si plánujú "tvrdo uplatňovať" všetky nároky, ktoré vyplývajú z prevádzkovej zmluvy.

"Ak by mal ktorýkoľvek používateľ individuálne problémy, odporúčame mu obrátiť sa na operátorov nášho call centra, ktorí jeho konkrétnu situáciu preveria. Ak by hypoteticky adresát elektronickej správy z objektívnych príčin zmeškal lehotu, pretože si nemohol úradnú správu prevziať a oboznámiť sa s jej obsahom, môže prostredníctvom Slovensko.sk podať návrh na neúčinnosť doručovania," dodáva v reakcii NASES.

Opozícia systému elektronickej komunikácie so štátom, ktorý je pre podnikateľov od 1. júla tohto roka povinný, vyčíta viaceré nedostatky. "Hlavným problémom je neschopnosť prihlásiť sa do systému, ktorý následne nedokáže doručiť väčšie dokumenty. Systém padá a ľudia, ktorí sú viazaní lehotami tieto lehoty nemôžu splniť, tým pádom im hrozia sankcie," upozornil dnes poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič.

Problémom portálu verejnej správy Slovensko.sk by sa preto mala venovať séria mimoriadnych výborov Národnej rady (NR) SR. Na ich zvolaní pracuje opozícia, zasadnúť by mohli začiatkom októbra.