Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

NASES zjednodušil prácu s e-schránkou, aplikácia je v jednom balíku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za posledné mesiace môžu tiež podľa NASES používatelia hromadne presúvať či mazať správy v e-schránke.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) zjednodušuje od pondelka pre užívateľov portálu slovensko.sk inštalovanie aplikácií. Po novom si môžu aplikácie pre prácu s elektronickou schránkou nahrať všetky v jednom balíčku.

Doteraz si museli ovládače k čítačkám čipových kariet, eID klienta na prihlasovanie a aplikáciu na podpisovanie stiahnuť a nainštalovať každú samostatne. "Teraz si už balíček aplikácií pre prácu s e-schránkou používatelia vedia nainštalovať skutočne jednoducho. Všetko stiahnu naraz do jedného súboru a ďalej už pokračujú ako pri klasickej inštalácii programu pre desktop,“ vysvetlil generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka.

Myslí si, že pre používateľov treba kontinuálne zlepšovať a zjednodušiť prácu s e-schránkou. "Neustále sa o to snažíme aj takýmito malými, no efektívnymi úpravami," dodal Sojka.

Po novom si tak užívateľ na portáli slovensko.sk zvolí sekciu "Na stiahnutie" a zobrazí sa mu predvolená možnosť s názvom "Inštalácia balíčka aplikácií". Jednotný inštalátor je dostupný pre operačný systém Windows. Na portáli slovensko.sk ostala používateľom aj naďalej možnosť jednotlivého stiahnutia a inštalácie týchto aplikácií.

Čo sa týka ďalších úprav, za posledné mesiace môžu tiež podľa NASES používatelia hromadne presúvať či mazať správy v e-schránke, dostávajú pri každom podaní potvrdenie o odoslaní, ale vedia sa napríklad aj lepšie zorientovať v údajoch v doručenke.