Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nástroj na prepájanie Európy: V užšom výbere EK je 13 projektov

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd). Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko má podľa slov ministra dopravy v rámci Nástroja na prepájanie Európy možnosť získať celkovo 743 miliónov eur z európskych zdrojov.

Bratislava 26. júna (TASR) - Trinásť dopravných projektov zo Slovenska s celkovým grantom viac ako 153 miliónov eur sa dostalo do užšieho výberu Európskej komisie (EK) medzi plánované investície v rámci Nástroja na prepájanie Európy.

"Ukázali sme, že vieme zabojovať o peniaze na dopravu kvalitnými projektmi," konštatoval minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Slovensko má podľa jeho slov v rámci Nástroja na prepájanie Európy možnosť získať celkovo 743 miliónov eur z európskych zdrojov. "Sú to vlastne peniaze navyše k už prideleným štyrom miliardám v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra," dodal.

Medzi projektmi, ktoré uspeli, je podľa hovorkyne rezortu dopravy Karolíny Duckej napríklad modernizácia železnice aj nabíjacie stanice na e-autá. "Peniaze by mali byť definitívne schválené začiatkom júla," avizovala.

Do užšieho výberu sa tak podľa rezortu dostal napríklad projekt modernizácie železničnej trate v úseku Malacky - Kúty, či dostavba zriaďovacej stanice Žilina - Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina. Tiež opatrenia na zlepšenie splavnosti zdrže Hrušov na Dunaji alebo dva projekty zamerané na zlepšenie parametrov letovej prevádzky Jednotného európskeho neba či nadnárodný projekt zameraný na budovanie nabíjacích staníc v mestách Ľubľana, Bratislava a Záhreb.