Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Správnym užívaním navigácie sa možno vyhnúť dopravným zápcham

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Aplikácia Mapy Google ponúka nielen vyhľadávanie miest či ulíc a trasy ako sa dostať z bodu A do bodu B.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slováci sú zvyknutí hľadať informácie cez svoj mobil. Len za posledný rok sa počet vyhľadávaní z mobilných zariadení podľa informácií spoločnosti Google viac než zdvojnásobil. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti GlobalNetIndex sa mobilná aplikácia Máp Google stala najpoužívanejšou aplikáciou pre smartfóny.

V súčasnosti sa možno vďaka mapovým službám pozrieť do najrôznejších kútov sveta. Na online mapy ako našich pomocníkov sme si za posledné roky už naozaj zvykli a počet mobilných používateľov medziročne narástol o 20 %.

Každý rok sú online mapy presnejšie a prinášajú stále nové funkcie, nástroje a zlepšenia, ktoré život dokážu ešte viac uľahčiť. Navyše, ich nedávne presťahovanie sa aj do mobilných zariadení s telefónom vo vrecku ponúka možnosť zorientovať sa kedykoľvek a kdekoľvek, a to aj na nových neznámych miestach.

Aplikácia Mapy Google ponúka nielen vyhľadávanie miest či ulíc a trasy ako sa dostať z bodu A do bodu B. Používatelia majú k dispozícii aj niekoľko sofistikovanejších funkcií. Mapy im napríklad poradia ako sa vyhnúť dopravnej zápche a ponúkajú aj predpoveď počasia. K tomu dokážu navigovať hlasom do cieľovej destinácie, a to bez ohľadu na to, či sa ide autom, alebo peši. Zároveň môžu poradiť tú najlepšiu reštauráciu v okolí, nájdu najbližšiu benzínovú pumpu či parkovisko a fotografiou z miesta sa pomôžu zorientovať na križovatkách či zjazdoch.

Peter Fecko zo spoločnosti Google Slovensko: "Pomocou funkcie doprava na mapách Googlu môžu aj slovenskí vodiči sledovať aktuálne informácie o cestnej premávke. Dozvedia sa tak, kde je aktuálne spomalená premávka či dopravná zápcha a môžu sa danému pohodlne vyhnúť a ušetriť čas".