Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Návrh poslancov nahradiť gastrolístky peniazmi neprešiel

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Tomáš Halász

Opoziční poslanci upozornili, že gastrolístky dnes zamestnanci viac využívajú na zaplatenie rodinného nákupu potravín v supermarkete ako na zaplatenie obedu.


Bratislava 30. júna (TASR) – Opoziční poslanci Národnej rady SR za OĽaNO neuspeli s návrhom novely Zákonníka práce, ktorým chceli dať zamestnávateľovi možnosť vyplácať zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie namiesto gastrolístkov.

Poslanci upozornili, že gastrolístky dnes zamestnanci viac využívajú na zaplatenie rodinného nákupu potravín v supermarkete ako na zaplatenie obedu v reštaurácii. "Predajne potravín často robia s takouto formou platby obštrukcie, keďže povoľujú platbu stravovacími poukážkami za jeden nákup len do určitej hodnoty. Pre bežného človeka tento systém neprináša žiadne uľahčenie života," argumentovali.

Cieľom novely preto bolo poskytnúť zamestnávateľovi aj zamestnancovi možnosť rozhodnúť sa, či zamestnávateľ bude povinný prispieť na stravovanie zamestnancov formou stravovacích poukážok, alebo tú istú sumu vyplatí zamestnancovi ako finančný príspevok.

Plénum pri dnešnom hlasovaní neschválilo ani návrh dvojice opozičných poslancov zo SaS Lucie Nicholsonovej a Petra Osuského. Tí chceli v novele zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa zjednotiť výšku jednorazového príspevku pri zverení do náhradnej starostlivosti s príspevkom vyplácaným pri narodení dieťaťa.

"Neexistuje žiadny dôvod, prečo by náhradní rodičia, ktorí prijímajú cudzie dieťa do vlastnej starostlivosti, boli pri poberaní jednorazového príspevku na dieťa akokoľvek znevýhodnení voči rodičom, ktorí poberajú príspevok pri narodení vlastného dieťaťa,"
zdôvodnili.