Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Návrh rozpočtu SR je v eurozóne v súlade s Paktom rastu a stability

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že ukončila posudzovanie návrhov rozpočtových plánov na rok 2015 z celkového počtu 18 krajín eurozóny v 16.

Brusel 28. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že ukončila posudzovanie návrhov rozpočtových plánov na rok 2015 z celkového počtu 18 krajín eurozóny v 16. Zamerala sa pritom na ich súlad s ustanoveniami Paktu rastu a stability EÚ. Slovensko patrí medzi päť krajín, ktorých návrh rozpočtu je v súlade s paktom.

Posudzovanie sa týkalo všetkých krajín eurozóny s výnimkou Grécka a Cypru. Na tie sa vzťahujú programy makroekonomických úprav.

EK konštatovala, že návrhy piatich krajín sú v súlade s paktom, návrhy štyroch krajín sú vo všeobecnosti v súlade s paktom a pri plánoch siedmich krajín existuje riziko nesúladu s Paktom rastu a stability EÚ.

Do prvej skupiny krajín patria Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko a Slovensko. V prípade štyroch krajín - Estónsko, Fínsko, Lotyšsko a Slovinsko - sú návrhy rozpočtových plánov vo všeobecnosti v súlade s paktom. Na druhej strane sú krajiny ako Belgicko, Francúzsko, Malta, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko a Taliansko, v prípade ktorých komisia naznačila riziko nesúladu s paktom.

Komisia vyzvala dve posledné menované skupiny krajín, aby v rámci vnútroštátneho rozpočtového postupu prijali opatrenia s cieľom zabezpečiť súlad rozpočtu na rok 2015 s Paktom rastu a stability EÚ.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal, že komisia dôkladne posúdila rozpočtové plány 16 krajín eurozóny a tam, kde boli odhalené riziká, exekutíva EÚ na ne upozornila.

"Začiatkom marca sa rozhodneme, či sú potrebné ďalšie kroky v rámci Paktu stability a rastu EÚ. Dovtedy budeme mať jasnejšiu predstavu o tom, či vlády plnia svoje reformné záväzky. Je v záujme eurozóny, aby tak robili. Každý sa musí podieľať na posilnení hospodárskeho oživenia," zdôraznil Moscovici.

EK už koncom októbra dospela k záveru, že žiadny z návrhov rozpočtových plánov na rok 2015 nevykazuje „mimoriadne závažný nesúlad“ s požiadavkami Paktu rastu a stability EÚ, ktorého cieľom je zabezpečiť zdravé verejné financie v únii.

V niektorých prípadoch má riziko nesúladu následky pre možné kroky v rámci postupu pri nadmernom deficite. Komisia začiatkom marca 2015 preskúma situáciu vo Francúzsku, Taliansku a Belgicku. Urobí tak v súvislosti s finalizáciou zákonov o rozpočte a očakávaným spresnením programov štrukturálnych reforiem, ktoré vlády týchto troch krajín ohlásili 21. novembra. Tieto tri členské štáty sa zaviazali začiatkom roka 2015 prijať a uskutočniť štrukturálne reformy na podporu rastu, ktoré by mali priaznivo vplývať na udržateľnosť verejných financií.

Komisia na základe návrhu rozpočtového plánu na rok 2015, ktorý Slovensko predložilo 15. októbra 2014, prijala stanovisko, že krajina by mala zabezpečiť dostatočné napredovanie k svojmu strednodobému rozpočtovému cieľu. Celkovo EK zastáva názor, že návrh rozpočtového plánu Slovenska je v súlade s ustanoveniami Paktu rastu a stability EÚ. Na základe dostupných informácií možno konštatovať, že deficit verejných financií by nemal presiahnuť referenčnú hodnotu uvedenú v zmluve, hoci v súvislosti s vývojom deficitu v roku 2014 je spojená určitá neistota.

Slovensko bolo posúdené ako krajina oprávnená uplatniť v roku 2014 investičnú výnimku, ktorá v danom roku umožňuje dočasnú odchýlku od požadovaného postupu úprav smerom k strednodobému rozpočtovému cieľu. V roku 2015, keď dočasnú odchýlku treba kompenzovať, sa v prípade SR očakáva, že uskutoční pokrok smerom k strednodobému rozpočtovému cieľu.

V nadväznosti na uvedené skutočnosti a pri zohľadnení toho, že národná dlhová brzda, z ktorej vychádza návrh rozpočtového plánu, sa podľa očakávaní už nebude uplatňovať, EK vyzvala slovenské orgány, aby boli pripravené prijať nevyhnutné opatrenia v rámci národného rozpočtového postupu s cieľom zabezpečiť, aby rozpočet na rok 2015 bol naďalej v súlade s Paktom rastu a stability EÚ.