Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Návrh záverečného vyhlásenia COP28 neráta s vyradením fosílnych palív

Šéf OSN pre klímu Simon Stiell (vľavo) a predseda COP28 Sultan al-Jaber sa rozprávajú počas plenárneho sumarizačného zasadnutia na klimatickom samite OSN COP28 v pondelok 11. decembra 2023 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Foto: TASR/AP

V predchádzajúcej verzii záverečného vyhlásenia sa postupné ukončovanie ťažby ešte uvádzalo ako jedna z viacerých možností.

Dubaj 11. decembra (TASR) - Nový návrh záverečného vyhlásenia z klimatického samitu OSN (COP28) v Dubaji neobsahuje zmienku o postupnom ukončení ťažby uhlia, ropy a zemného plynu. V 21-stranovom dokumente zverejnenom v pondelok sa spomína len zníženie spotreby a výroby energie z fosílnych palív. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V predchádzajúcej verzii záverečného vyhlásenia sa postupné ukončovanie ťažby ešte uvádzalo ako jedna z viacerých možností. V kategórii možných opatrení, a nie ako cieľ, sa v aktualizovanom návrhu spomínajú aj strojnásobenie obnoviteľných zdrojov energie a zdvojnásobenie energetickej účinnosti.

Zástupcovia z viac než 200 krajín v Spojených arabských emirátoch počas dvoch týždňov klimatickej konferencie (30. 11. - 12. 12.) rokujú o podrobnostiach jej záverečnej rezolúcie, ktorej cieľom je obmedziť emisie skleníkových plynov spôsobujúcich otepľovanie atmosféry Zeme. Zmienka o postupnom znižovaní alebo vyradení fosílnych palív v záverečnej dohode sa stala hlavným sporným bodom na rokovaniach. Proti tomuto postoju sú krajiny produkujúce ropu vedené Saudskou Arábiou.