Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MDVSR: Návštevnosť SR by mohla v lete stúpnuť o 6 až 7 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstvo dopravy dopĺňa, že štatistiky za 1. štvrťrok tohto roka ukazujú, že počet návštevníkov sa zvyšuje.

Bratislava 16. júna (TASR) - Stúpajúci záujem turistov o dovolenku na Slovensku by mal pokračovať aj počas blížiacej sa letnej sezóny. Odhaduje to ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá aj cestovný ruch.

"Ak nenastane žiadna mimoriadna situácia, predpokladáme, že nárast hostí počas letnej sezóny by sa mohol v porovnaní s minulým rokom pohybovať okolo 6 až 7 %,"
uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Štatistiky za 1. štvrťrok tohto roka totiž podľa jej slov ukazujú, že návštevnosť Slovenska stále stúpa. "Počas prvých troch mesiacov 2017 sa na Slovensku ubytovalo viac ako 1,1 milióna hostí, čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje nárast o 7,6 % a počet prenocovaní vzrástol o 4,6 %," vyčíslila.

Je teda podľa nej možné očakávať, že trend, ktorý je nastúpený, bude pokračovať aj naďalej a letná sezóna bude opäť lepšia ako predchádzajúca. Nasvedčujú tomu podľa ministerstva okrem iného aj ohlasy z regiónov Slovenska. "Tie indikujú už teraz vysoký podiel predaných pobytov a rezervácií, pričom podľa predbežných informácií niektorých rezervačných portálov sú slovenské top strediská na leto už pomaly vypredané," dodala Ducká.

Cestovanie počas leta bude podľa rezortu ovplyvňovať najmä bezpečnostná situácia vo svete, ktorej vplyvom sa značným spôsobom mení aj spotrebiteľské správanie turistov. "Rozhodujúcim pre Slovensko bude aj fakt, do akej miery boli vlani hostia na Slovensku spokojní so svojou dovolenkou, respektíve kvalitou poskytovaných služieb, čo môže výrazne ovplyvniť ich rozhodovanie sa pre návrat, či opätovnú návštevu Slovenska," dodala Ducká.

Najviac turistov v letných mesiacoch spoza hraníc pritom ministerstvo očakáva tradične z Českej republiky. Dovolenkári z Česka totiž vlani tvorili takmer 37 % všetkých zahraničných hostí. "Slovensko láka v lete aj množstvo dovolenkárov z Poľska, Nemecka, Maďarska, Rakúska, Spojeného kráľovstva a Talianska," vymenovala hovorkyňa.

Pre zavedenie bezvízového styku od júna 2017 očakáva však rezort najväčší nárast počtu dovolenkárov najmä z Ukrajiny. "V prípade menej tradičných krajín majú počas leta najväčší záujem o Slovensko najmä hostia z Izraela, USA, Číny a Španielska, pričom v posledných dvoch rokoch sa v letných mesiacoch najrýchlejším tempom zvýšil počet hostí z Číny, Španielska a Izraela," uviedla Ducká