Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ZÁZNAM z Európskeho parlamentu: Juncker o stave Únie a migrantoch

Prezident Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Prinášame vám záznam z prejavu o stave Európskej únie a imigračnom probléme, ktorý dnes v europarlamente predniesol predseda Európskej komisie.

Bratislava 9. septembra (Teraz.sk/TASR) - Pozrite si naživo vyhlásenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claude Junckera o stave Únie a následné rokovanie Európskeho parlamentu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker avizoval, že dnes vyjadrí odhodlanie dosiahnuť "férovú dohodu" s Britániou o nových podmienkach jej členstva v EÚ. Londýn však podľa neho bude musieť v každom prípade zachovať základné slobody EÚ vrátane pracovnej mobility.

Juncker to uviedol v dokumente určenom Európskemu parlamentu (EP), v ktorom načrtol kľúčové priority komisie.

Za jednu z nich označil rokovania o dohode, ktorá by mala stanoviť podmienky pokračujúceho členstva Spojeného kráľovstva v EÚ. Komisia bude podľa Junckera trvať na tom, aby Británia dodržiavala pravidlá jednotného trhu a spoločné hodnoty, zdieľané všetkými 28 členskými štátmi Únie.

Britský konzervatívny premiér David Cameron sa zasadzuje za zotrvanie Británie v EÚ, chce však pre svoju krajinu vyrokovať nové podmienky členstva. Želal by si, aby sa sa Londýnu vrátili niektoré právomoci odovzdané Bruselu, a to najmä v politicky citlivých otázkach sociálneho zabezpečenia a migrácie.

Cameron by chcel okrem iného obmedziť pristahovalectvo z ostatných štátov EÚ. Európski lídri však zdôrazňujú, že úpravy vzťahu s Britániou nesmú obmedziť právo občanov pracovať v ktorejkoľvek krajine EÚ.

Jean-Claude Juncker dnes dopoludnia vystúpi na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu so správou o stave EÚ. Očakáva sa, že v nej predstaví nové návrhy týkajúce sa migrácie vrátane prerozdelenia utečencov medzi členské štáty EÚ.

Pozrite si záznam z vyhlásenia o stave Únie