Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa analytikov decembrové ceny stiahli najmä predvianočné výpredaje

Na archivnej snímke budova Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave Foto: TASR/Tomáš Halász

Až v januári sa ukáže, či predvianočný pokles cien potravín bol dočasný. V januári súčasne očakávame vplyv zavedenia nižšej dane z pridanej hodnoty na vybrané skupiny potravín, dodali analytici NBS.

Bratislava 15. januára (TASR) - Na konci roka ceny tovarov a potravín na Slovensku medziročne klesli o 0,5 %. Podpísali sa pod to najmä predvianočné výpredaje. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Medziročný pokles cien bol podľa analytikov výraznejší, ako boli očakávania národnej banky v decembrovej strednodobej predikcii. "K uvedenému vývoju prispel najmä neočakávaný decembrový pokles cien potravín a mierne rýchlejší pokles cien obchodovateľných tovarov bez pohonných látok," uviedli analytici NBS s tým, že ceny potravín v decembri medzimesačne klesli o 0,9 %, čo je historicky najvyšší medzimesačný decembrový pokles od roku 1997.

Ceny potravín pritom podľa nich stiahol najmä pokles cien "vianočných potravín", akými sú pomaranče, banány, margarín, vajcia, cukor, múka či mliečna čokoláda, ktorý bol výraznejší ako po minulé roky. "Obchodné reťazce tak pravdepodobne zabojovali o zákazníkov v predvianočnom období výraznejšími akciami, ktoré im uľahčili aj klesajúce dopravné náklady," predpokladajú analytici.

Vianočná nálada sa pritom podľa nich preniesla aj do mierne rýchlejšieho decembrového poklesu cien obchodovateľných tovarov bez pohonných látok. "Slabý kurz eura sa naďalej viditeľne nepremieta do rastu cien dovážaných tovarov," doplnili analytici slovenskej centrálnej banky.

Do výraznejšieho medziročného poklesu cien pohonných látok by sa mala nižšia cena ropy pritom premietnuť aj v tomto roku. Ako doplnili analytici, na rok 2016 je možné očakávať nižšiu infláciu ako uviedla NBS vo svojej decembrovej strednodobej prognóze. "Až v januári sa ukáže, či predvianočný pokles cien potravín bol dočasný. V januári súčasne očakávame vplyv zavedenia nižšej dane z pridanej hodnoty na vybrané skupiny potravín," dodali analytici slovenskej centrálnej banky.