Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rast slovenskej ekonomiky bude v tomto a budúcom roku mierne vyšší

Foto: TASR/Martin Baumann

Za zmenou očakávaní NBS vo vývoji ekonomiky stojí predovšetkým priaznivejší rast investícií a rýchlejší rast spotreby verejnej správy SR.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenskej ekonomike sa bude v tomto roku dariť o niečo lepšie, ako predpokladala Národná banka Slovenska (NBS) v decembri 2013. Na základe najnovších údajov dnes banka zverejnila svoju aktualizovanú predikciu.

"V porovnaní s decembrovou predikciou dochádza v strednodobom horizonte k nepatrnému zlepšeniu vyhliadok makroekonomického vývoja z dôvodu rýchlejšieho rastu domácej ekonomiky a v roku 2015 čiastočne z očakávaní lepšej exportnej výkonnosti," informovala NBS.

V tomto roku by malo hospodárstvo SR narásť o 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje zvýšenie o 0,1 percentuálneho bodu v porovnaní s pôvodnou prognózou. Predpoveď na tento rok sa zlepšila o 0,2 percentuálneho bodu a ekonomika by tak mala narásť o 3,3 % HDP. Inflácia by mala v roku 2014 spomaliť na 0,6 %, pričom pre obnovu spotrebiteľského dopytu sa v roku 2015 očakáva jej zvýšenie na 1,9 %.

Za zmenou očakávaní NBS vo vývoji ekonomiky stojí predovšetkým priaznivejší rast investícií a rýchlejší rast spotreby verejnej správy SR. Naopak, súkromná spotreba v druhej polovicu minulého roka poklesla. Vďaka silnému poklesu inflácie by však mohlo dôjsť k rýchlejšiemu nárastu reálnych miezd, čo sa odrazí na väčšej spotrebe slovenských domácností.

V rámci zamestnanosti aktualizovaná prognóza žiadne zmeny nepriniesla. V súlade s pôvodnou predpoveďou došlo ku stabilizácii situácie na trhu práce, pričom najnovšie údaje mierne naznačujú lepšiu tvorbu pracovných miest v 3. štvrťroku 2013. "Pozvoľný nárast zamestnanosti by mal pretrvať v prvej polovici roka 2014, čo dokumentujú najmä očakávania zamestnávateľov," skonštatovala banka.