Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Ekonomika SR porastie pomalšie, odhaduje NBS

NBS Foto: TASR

Odhady sa znížili najmä pre rok 2014 a 2015.

Bratislava 11. júna (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) dnes mierne znížila odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku. Podľa jej aktuálnej strednodobej predikcie vzrastie hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska medziročne o 0,6 %. Predchádzajúca predpoveď počítala s rastom o 0,7 %. "Treba pripomenúť, že je to z veľkej časti vplyv zaokrúhlenia," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave viceguvernér NBS Ján Tóth.

O niečo výraznejšiu revíziu rastu ekonomiky urobila banka pre roky 2014 a 2015, pričom odhad sa v oboch prípadoch znížil o 0,5 percentuálneho bodu. V roku 2014 porastie HDP Slovenska podľa predpovede o 2,3 % a v roku 2015 o 3,3 %. Dôvodom horších vyhliadok sú podľa Tótha nižšie investície a spotreba vlády, ako aj slabší zahraničný a domáci dopyt. "Súkromná spotreba by sa mala len pomaly oživovať. To silnejšie oživenie príde až v roku 2015," avizoval Tóth.

Aktuálna predikcia upravila smerom nadol aj odhady inflácie. Rast cien by mal v tomto roku dosiahnuť 1,7 % namiesto pôvodne odhadovaných 1,9 %, pričom pre budúci rok ostáva odhad rovnaký na úrovni 1,6 %. S postupným oživovaním slovenskej ekonomiky v roku 2015 však NBS očakáva aj zrýchľovanie inflácie. Odhad sa tu zvýšil o 0,1 percentuálneho bodu na 2 %.

V tomto roku bude na trh práce SR stále vplývať spomalenie ekonomickej aktivity, s ktorým súvisí aj pokles zamestnanosti. Počas druhého polroka 2013 dôjde podľa NBS k poklesu zamestnanosti v súvislosti so zrušením 1400 pracovných miest. Za celý tento rok tak zamestnanosť klesne medziročne o 0,8 %, pričom v roku 2014 narastie o 0,2 % a v roku 2015 o 0,5 %.

Predikcia nezamestnanosti na tento rok sa znížila o 0,5 percentuálneho bodu na 14,4 %. V roku 2014 dosiahne podľa predpovede jej miera 14,1 % a v ďalšom roku 13,5 %. Vplyv na tento pozitívny vývoj budú mať podľa Tóthových slov najmä dočasné opatrenia slovenskej vlády.


.
MF SR: Slovenská ekonomika za tento rok vzrastie oproti vlaňajšku o 0,5 % HDP

Ministerstvo financií (MF) SR očakáva v tomto roku ešte nižší rast slovenskej ekonomiky než Národná banka Slovenska (NBS), ktorá dnes znížila svoju predikciu na 0,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rezort financií očakáva rast na úrovni 0,5 % HDP. "Pod zníženie tempa rastu sa podpísala recesia u našich najdôležitejších obchodných partnerov a slabý domáci dopyt," informoval dnes tím analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý pôsobí pod MF SR.

Hoci sa exportné firmy dočkajú v 2. polovici tohto roka zvýšenia zahraničného dopytu, oživenie domácej spotreby sa môže ešte oneskoriť. Reálna mzda bude podľa inštitútu rásť, no napriek tomu bude kvôli situácii na trhu práce väčšina domácností pri spotrebe stále opatrná. "Pokračujúci pokles úverov podnikom neindikuje obrat v investičnej aktivite s výnimkou ohlásených investícií v automobilovom sektore a plánovanej výstavby diaľnic," skonštatoval IFP.

Od konca roka 2013 sa očakáva postupné zvyšovanie ekonomického rastu vďaka oživeniu svetovej ekonomickej aktivity, pričom rast HDP Slovenska by mal na budúci rok dosiahnuť 2,2 %. Rast ekonomiky by mal postupne akcelerovať aj napriek pokračujúcej konsolidácii verejných financií a dosiahnuť 2,9 % HDP v roku 2015 a následne 3,6 % HDP o rok neskôr.

Zotavovanie trhu práce bude o niečo pomalšie, nakoľko oslabenie ekonomickej aktivity sťaží vytváranie nových pracovných miest. Počet pracovníkov tak môže za celý rok 2013 klesnúť o 16.000 osôb, pričom k najväčšiemu zníženiu zamestnanosti by malo dôjsť v odvetví stavebníctva a v priemysle.

Nezamestnanosť v roku 2013 dosiahne podľa predikcie IFP úroveň 14,5 %. Na jej rast bude pôsobiť predovšetkým pokles domácej zamestnanosti. Na strane druhej sa pozitívne prejaví lepšia zamestnanosť Slovákov v zahraničí, ktorá sa už v úvode roka zvýšila. "Výraznejší nárast zamestnanosti a pokles nezamestnanosti by mal prísť v roku 2014 spolu s rýchlejším rastom HDP," predpovedal inštitút.