Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

NBS upozorňuje na obozretnosť pri prijímaní hotovosti pred Vianocami

Ilustračné foto Národná banka Slovenska Foto: TASR

Falzifikáty podľa nej možno odhaliť jednoduchým testom. Najviac falšované sú podľa štatistík Európskej centrálnej banky bankovky v hodnote 20, 50 a 100 eur.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) v nadchádzajúcom predvianočnom období upozorňuje, aby pokladníci a verejnosť venovali prijímaniu bankoviek zvýšenú pozornosť. Falzifikáty podľa nej možno odhaliť jednoduchým testom.

Najviac falšované sú podľa štatistík Európskej centrálnej banky (ECB) bankovky v hodnote 20, 50 a 100 eur. Hovorkyňa NBS Martina Solčányiová zdôraznila, že práve falzifikáty týchto bankoviek sa vyskytujú vo zvýšenom počte aj na území Slovenska. "Prijaté falzifikáty môžu spôsobiť finančné straty, ktorým možno predísť práve obozretnosťou pri každej platbe," vystríha.

Ako dodala, falzifikáty eurových bankoviek je možné odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, a to jednoduchým testom, ktorý pozostáva zo skúšky hmatom, pohľadom a naklonením.

Hmatom sa dá skontrolovať samotný papier, ktorý je v prípade falzifikátov podstatne hladší ako papier pravej bankovky, ale aj plastický nános farby obrazcov, ktoré sú vytlačené na lícnej strane hĺbkotlačou. Pohľadom možno overiť ochranné prvky viditeľné proti svetlu, napríklad vodoznak a ochranný prúžok.

"Naklonením kontrolujeme ochranné prvky, ktoré pri pohybe bankovky menia farbu alebo obrazce. Ide o irizujúci povlak a holografický prúžok na 5, 10, 20-eurových bankovkách. Na 50, 100, 200 a 500-eurových bankovkách kontrolujeme naklonením opticky premenlivú farbu a holografický medailón. Tieto ochranné prvky na falzifikátoch nemajú vlastnosti ako na pravých bankovkách," vysvetlila Solčányiová.

Postup overovania bankoviek spolu s názornými ukážkami je zverejnený na internetovej stránke ECB a na stránkach národných centrálnych bánk eurosystému.