Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

NBS: Ku koncu vlaňajška na Slovensku pôsobilo 35 nebankových veriteľov

Pohľad na Národnú banku Slovenska.Foto: TASR/Pavol Funtál

Z toho môže 33 veriteľov na základe povolenia poskytovať spotrebiteľské úvery bez obmedzenia rozsahu, jedna spoločnosť tak môže robiť v obmedzenom rozsahu.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) si vlani posvietila na činnosť nebankových spoločností. Kontroly boli zamerané na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Vyplýva to z Výročnej správy NBS za minulý rok.

Ku koncu minulého roka na Slovensku pôsobilo 35 nebankových veriteľov. Z toho môže 33 veriteľov na základe povolenia poskytovať spotrebiteľské úvery bez obmedzenia rozsahu, jedna spoločnosť tak môže robiť v obmedzenom rozsahu.

Celkovo bolo vlani v oblasti nebankových veriteľov vydaných 50 právoplatných rozhodnutí. NBS vykonala aj kontroly. Vlani boli celkovo ukončené tri komplexné dohľady na mieste, ktoré sa začali ešte v roku 2016 a vykonali sa ďalšie štyri komplexné dohľady na mieste zamerané na preverenie a hodnotenie systému poskytovania spotrebiteľských úverov, dodržiavanie podmienok na podnikanie, preverenie informácií poskytnutých v konaní o udelenie povolenia na poskytovanie úverov. Ďalej boli kontroly zamerané aj na systém riadenia rizík, či na systém ochrany pre legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrany pred financovaním terorizmu.

V minulom roku pripravil slovenský regulátor aj opatrenie, ktorým sa sprísnili podmienky posudzovania schopnosti klienta splácať spotrebiteľský úver. Cieľom bolo doplniť reguláciu, aby sa zabezpečil zdravé a udržateľné úverovanie domácností. "Opatrenie špecifikuje metodiku na výpočet ukazovateľa schopnosti spotrebiteľa splácať spotrebiteľský úver, požiadavky na predkladanie dokladov a overovanie údajov o príjmoch spotrebiteľa a limit na lehotu splatnosti spotrebiteľského úveru," priblížila NBS s tým, že toto opatrenie sa vzťahuje nielen na bankový sektor, ale na všetkých poskytovateľov spotrebiteľských úverov.