Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

NBS: Navýšenie odvodu môže negatívne vplývať na bankový sektor

Foto: TASR/AP

Ponechať sadzbu odvodu vo výške 0,2 % v rokoch 2017 až 2020 navrhuje rezort financií v novele zákona o osobitnom odvode.

Bratislava 27. júla (TASR) – Zachovanie sadzby bankového odvodu vo výške 0,2 % môže negatívne vplývať na bankový sektor. Vo svojom Štvrťročnom komentári k politike obozretnosti na makroúrovni to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

Ponechať sadzbu odvodu vo výške 0,2 % v rokoch 2017 až 2020 navrhuje rezort financií v novele zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Pôvodne pritom podľa prijatého zákona mala sadzba postupne klesať v závislosti od objemu vybraných prostriedkov od bánk. "Uvedené navýšenie v kombinácii s príspevkami do Fondu ochrany vkladov a Jednotného rezolučného fondu bude negatívne vplývať na ziskovosť a následne na stabilitu bankového sektora," uviedla v komentári NBS.

Rezort financií tento krok odôvodnil potrebou navýšenia zdrojov na financovanie prípadných kríz v budúcnosti. "Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz a aby sa tak odstránilo spoliehanie sa na finančné prostriedky daňovníkov," zdôvodnilo ministerstvo. Sadzbu vo výške 0,2 % kritizovala aj Slovenská banková asociácia, podľa ktorej predstavuje ohrozenie financovania rastu ekonomiky a môže sa zhoršiť konkurencieschopnosť bánk na jednotnom trhu Európskej únie.

Ku koncu prvého štvrťroka 2016 presiahol objem uhradených prostriedkov osobitného odvodu 600 miliónov eur. Podľa zákona zostáva výška odvodu na 0,2-% úrovni do momentu, kým výška naakumulovaných prostriedkov nepresiahne 750 miliónov eur.

Od 1. júla sa zmenou zákona zrušilo rozšírené použitie peňazí na podporu podnikov so 100-% majetkovou účasťou štátu. "V rámci uvedeného rozšírenia platnosti sa však použilo 20,9 milióna eur ako vklad do základného imania Slovenskej reštrukturalizačnej spoločnosti," priblížila NBS. Prostriedky z tejto spoločnosti sa použili na odkúpenie pohľadávok veriteľov spoločnosti Váhostav-SK.

Vlani v septembri bola prijatá aj smernica o ochrane vkladov, ktorá priniesla viaceré zmeny. "Výška príspevku do Fondu ochrany vkladov v roku 2016 bola na základe tejto smernice stanovená tak, aby výška prostriedkov vo fonde k 3. júlu 2024 tvorila 0,8 % krytých vkladov aj so zohľadnením rizikového profilu finančných inštitúcií," uviedla NBS v komentári. Celkový príspevok za bankový sektor pre tento rok predstavoval 9,5 milióna eur a pokrytie krytých vkladov prostriedkami fondu dosiahlo 0,65 %.

Príspevky do Jednotného rezolučného fondu určuje rezolučná rada. Na tento rok predstavovali príspevky za celý bankový sektor takmer 22 miliónov eur.