Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

NBS zatiaľ nebankovky porušujúce zákon prokuratúre nehlásila

Národná banka Slovenska, ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Národná banka Slovenska len nedávno získala dohľad nad nebankovkami a vybraným udelila licenciu na fungovanie.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) sa zatiaľ neobrátila na políciu ani Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s nebankovými subjektmi, o ktorých zistila, že porušujú zákony. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zase upozorňuje na problémy s vymáhačskými spoločnosťami. Obe inštitúcie sa dnes spolu zo zástupcami Policajného zboru na pôde Generálnej prokuratúry SR dohodli na spoločnom postupe proti podnikateľom s nekalými praktikami.

„Dohodli sme sa, že rozhodujúcu činnosť v súvislosti s kontrolou nebankových subjektov bude mať NBS. Dostali sme informácie, v akom rozsahu a akými predbežnými výsledkami táto inštitúcia aktuálne disponuje. Dohodli sme sa aj, akým spôsobom budú podozrenie z trestnej činnosti, ktoré získajú na základe kontrolnej činnosti, oznamovať prokuratúre alebo policajnému zboru,“ priblížil po rokovaní námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Národná banka Slovenska, ktorá len nedávno získala dohľad nad nebankovkami a vybraným udelila licenciu na fungovanie, v nich vykonala nákup so skrytou identitou. „Zaistili sme prvé dôkazy a zistili sme závažné porušenia zákonov. Budeme postupovať ďalej v tomto procese, naša činnosť sa nezastaví,“ ubezpečil výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček. Svoje poznatky však banka zatiaľ orgánom činným v trestnom konaní nepostúpila.

Na trhu podľa Dvořáčka stále pôsobia aj nebankové spoločnosti, ktoré povolenie na svoju činnosť nezískali. „Dôkazy nemáme, ale máme podozrenie, pretože existujú ešte isté formy propagácie týchto spoločností. Takže v týchto prípadoch budeme vyvíjať istú činnosť, aby sme sa o tom presvedčili, či túto činnosť vykonávajú, alebo nie,“ uviedol.

Obchodná inšpekcia má podľa jej ústrednej riaditeľky Nadeždy Machútovej široké kompetencie a môže kontrolovať prakticky kohokoľvek, môže mať preto aj poznatky o neoprávnenom poskytovaní úverov. „Našťastie, ani jeden podnet na túto tému sme zatiaľ nemali. V čom sú ale veľké problémy na trhu, to sú rôzne vymáhačské spoločnosti, kde dávajú pohľadávky vymáhať takýmto spoločnostiam nielen nebankoví veritelia, ale aj banky. Tam vidím priestor pre činnosť SOI,“ opísala.

Ako dodala, tieto firmy sa neoprávnene pasujú do úlohy exekútorov a spotrebiteľom sa vyhrážajú zabratím nehnuteľnosti. „Toto sú agresívne obchodné praktiky. Takýchto prípadov sme mali viac, ukladali sme aj vysoké pokuty. Ukladáme okamžité predbežné opatrenie, lebo hrozí ohrozenie kolektívneho záujmu spotrebiteľov,“ povedala Machútová.

Šulfiarsky pripomenul, že od budúceho roka sa mení skutková podstata trestného činu úžery, čím by sa mohli takéto spoločnosti oveľa účinnejšie sankcionovať. „Jeho podstata bude spočívať v hrubom nepomere plnení veriteľa a dlžníka. Ak bude dokázaný hrubý nepomer a zavinenie na strane páchateľa, orgány budú konať, sankcie sú prísne. Verím tomu, že aj tento trestný čin prispeje k stabilizácii trhu s nebankovými subjektmi a tento trh sa vyčistí, budú tu pôsobiť len štandardné, licencované nebankové subjekty, ktoré nebudú využívať nekalé praktiky a páchať trestnú činnosť,“ uzavrel.