Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

NBS: Bankový odvod 0,2 percenta bude mať negatívny vplyv na zisk

Na snímke miliónové balenia v rôznych hodnotách bankoviek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

A to najmä v čase nízkych úrokových sadzieb. Vo svojom aktuálnom štvrťročnom komentári k politike obozretnosti na makroúrovni to konštatuje Národná banka Slovenska.


Bratislava 27. októbra (TASR) - Zafixovanie sadzby bankového odvodu na úrovni 0,2 % bude mať výrazne negatívny vplyv na ziskovosť bankového sektora. A to najmä v čase nízkych úrokových sadzieb. Vo svojom aktuálnom štvrťročnom komentári k politike obozretnosti na makroúrovni to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

Novelu zákona o ponechaní bankového odvodu schválil definitívne parlament začiatkom tohto mesiaca. Sadzba vo výške 0,2 % zostane zafixovaná v rokoch 2017 až 2020. Zároveň sa vypustilo ustanovenie, že po presiahnutí hranice 750 miliónov eur, by odvod klesol na 0,1 %. Táto hranica by bola dosiahnutá v priebehu roka 2017.

NBS vyčíslila, že k júnu tohto roka vzrástol objem uhradených prostriedkov osobitného odvodu na 650 miliónov eur, čo predstavuje 0,94 % z celkových čistých aktív bankového sektora. "Zafixovanie sadzby bude mať za následok výrazne negatívny vplyv na ziskovosť sektora. Pritom udržanie primeranej ziskovosti je vnímané ako jedno z najvýznamnejších rizík pre finančnú stabilitu európskeho bankového sektora. Negatívne ovplyvnená tak môže byť tvorba kapitálu v bankách, ako aj úverovanie reálnej ekonomiky," upozorňuje NBS s tým, že z pohľadu banky znamená, že každý nový úver na jednej strane zvyšuje zaplatený bankový odvod, na strane druhej vytvára novú požiadavku na kapitál, ktorého navýšenie je negatívne ovplyvnené bankovým odvodom. "Celkovo sa očakáva, že banky v rokoch 2017-2020 zaplatia na osobitnom odvode o 260 miliónov eur viac, čo predstavuje pomerne významnú časť ziskov bankového sektora," doplnila NBS.

V prípade vybraných bánk môže toto zdvojnásobenie odvodu podľa slovenskej centrálnej banky spôsobiť výrazné zredukovanie čistého zisku, prípadne až stratu. "Negatívne možno hodnotiť aj pomerne časté zásahy do uvedeného zákona, ktoré vytvárajú neistotu ohľadom budúceho vývoja odvodov a ich použiteľnosti," dodala NBS.