Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

NBS: Preukázať bankám zvýšenie poplatkov kvôli odvodu bude ťažké

Foto: TASR

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je presvedčený, že centrálna banka bude schopná nájsť v budúcnosti dôvody na pohyb v poplatkovej politike bánk.

Bratislava 19. júla (TASR) - Preukázať, že konkrétne zvýšenie poplatkov je spôsobené prenesením osobitného odvodu bánk na klientov, bude veľmi ťažké. Na dnešnom rokovaní parlamentného finančného výboru na to upozornil výkonný riaditeľ útvaru pre dohľad nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček.

Zákaz prenášania tohto bremena na klientov chce v zákone presadiť vláda. Kontrolovať to má práve centrálna banka, pričom bude môcť komerčným bankám uložiť sankciu až do výšky 330.000 eur, pri opakovanom porušení dokonca 660.000 eur.

"Budeme si to musieť analyzovať, akým spôsobom bude možné implementovať takéto ustanovenie, ak sa takýto prípad objaví, aby sme to boli vôbec schopní preukázať, to hovorím celkom otvorene," pripustil Dvořáček. Podľa vlastných slov však nechce predbiehať, keďže ešte neexistuje finálne znenie tejto právnej úpravy. Zároveň však konštatoval, že pokiaľ takáto legislatíva vznikne, NBS ju musí akceptovať a podľa nej aj postupovať.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je presvedčený, že centrálna banka bude schopná nájsť v budúcnosti dôvody na pohyb v poplatkovej politike bánk. "Som presvedčený, že na základe časových radov, histórie, ako sa poplatky a úrokové marže v bankách vyvíjali v minulosti a dnes, bude NBS schopná identifikovať, či sa tá ktorá banka snaží prenášať bankový odvod do ceny svojich služieb," uviedol po zasadnutí finančného výboru.

Vytvorenie metodiky kontroly necháva na samotnú centrálnu banku, rezort financií je však podľa ministra pripravený NBS kedykoľvek pomôcť. "Ak vznikne požiadavka od centrálnej banky, že potrebujú ďalšie nástroje, sme pripravení doplniť zákon," dodal Kažimír.

Dvořáček dnes zopakoval aj výhrady NBS k osobitnému bankovému odvodu. "Dohľad nad finančným trhom vidí v bankovom odvode riziká, najmä vo výške tohto odvodu. Pokiaľ už bola stanovená, nie je udržateľné, aby to bolo donekonečna, ale aby to bolo len prechodné opatrenie, pretože to môže negatívne vplývať na konkurencieschopnosť slovenského bankového sektora," vysvetlil.

Na druhej strane však Dvořáček pripustil, že po zahrnutí vkladov obyvateľstva do výpočtu odvodu ide o vyváženejší model ako doteraz, ktorý lepšie zohľadňuje systémovú významnosť niektorých bánk. Legislatíve však vytkol, že neobsahuje proticyklickú úpravu platenia odvodu. "V dobrých časoch, pokiaľ je sektor ziskový, to nemá taký negatívny vplyv, ako keď odvod platia banky, ktoré sú stratové a znižuje im to zdroje," dodal šéf dohľadu centrálnej banky.


Tu bude player