Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V NBS sa dnes uskutočnil poslanecký prieskum kvôli druhému pilieru

Ivan Švejna Foto: TASR/Martin Baumann

Pre výšku dôchodkov z 2. piliera sa rozhodla konať aj vláda Roberta Fica. Sporitelia dostanú šancu z neho vystúpiť.

Bratislava 26. januára (TASR) - V Národnej banke Slovenska (NBS) sa dnes uskutočnil poslanecký prieskum kvôli výškam dôchodkov z 2. piliera. Inicioval ho opozičný poslanec Ivan Švejna (Most-Híd), ktorý je členom Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet. "Ja som spokojný, lebo som si vyjasnil veľa vecí. Samozrejme, na veľa otázok som dostal adekvátnu odpoveď. Nechcem národnú banku zaťahovať do žiadneho politického boja, lebo napríklad aj spôsob výplaty je vec exekutívy," uviedol pre TASR Švejna.

Na poslaneckom prieskume sa zúčastnil aj predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). "Národná banka schvaľuje predpoklady toho, že poisťovne budú schopné vyplácať dôchodky. Toto bolo naplnené. Z môjho pohľadu sa ale naplnili predpoklady, že nebola zvládnutá komunikácia pri zavádzaní 2. piliera a po druhé sa potvrdila skutočnosť, že je v ňom skupina ľudí, ktorá tam nemá čo hľadať," myslí si Duchoň.

Podpredseda výboru Jozef Kollár (nezaradený) tiež uviedol, že NBS komerčným poisťovniam neschvaľovala priamo vzorce a spôsoby výpočtov dôchodkov z 2. piliera. "NBS len dozerá na to, aby poisťovne boli schopné splácať svoje záväzky voči klientom a schopné tvoriť technické rezervy," doplnil Kollár.

Podľa neho je ale potrebná urýchlená novelizácia zákona o starobnom dôchodkovom sporení. "Prospelo by, ak by mal sporiteľ väčšiu možnosť výberu. Napríklad by si zvolil jednu z licencovaných poisťovní, alebo by si zvolil programový výber," dodal Kollár.

Pre výšku dôchodkov z 2. piliera sa rozhodla konať aj vláda Roberta Fica. Sporitelia dostanú šancu z neho vystúpiť. Týmto návrhom sa bude zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní NR SR už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne v utorok (27.1.).