Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

NBS: Úvery podnikom sa po raste v roku 2022 tento rok stabilizujú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Centrálna banka upozornila, že spomalenie úverovej aktivity nastalo v dôležitých odvetviach podnikového sektora, a to v priemysle a sektore komerčných nehnuteľností.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Na Slovensku dochádza tento rok k stabilizácii v oblasti podnikových úverov po období ich nadmerného rastu v roku 2022. Štvrťročné prírastky v druhom a treťom kvartáli boli takmer o polovicu nižšie v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2022. Stále však prevyšujú prírastky z rokov 2019 až 2021. V aktuálnej Správe o finančnej stabilite to konštatovala Národná banka Slovenska (NBS).

Objem podnikových úverov sa podľa nej k septembru 2023 medziročne zvýšil o 4,6 %. "Oproti maximu v septembri predchádzajúceho roka ide o výrazný pokles na úrovni 7,6 percentuálneho bodu (p. b.). Tento pokles možno pripísať hlavne normalizácii prítoku úverov do portfólia a vysokej porovnávacej báze z roku 2022," priblížila centrálna banka.

Na druhej strane, podnikové úvery na Slovensku rastú rýchlejšie ako vo väčšine krajín EÚ. Slovensko sa v tejto oblasti dostalo nad medián krajín strednej a východnej Európy a do prvej štvrtiny v rámci celej EÚ. Tento rozdielny vývoj podľa NBS súvisí s tým, že na rozdiel od Slovenska zaznamenala väčšina krajín eurozóny výraznejší pokles dopytu.

Centrálna banka upozornila, že spomalenie úverovej aktivity nastalo v dôležitých odvetviach podnikového sektora, a to v priemysle a sektore komerčných nehnuteľností. "Toto spomalenie tempa štvrťročných prírastkov sa prejavilo výraznejším spomalením medziročného rastu, ktorý dosiahol v priemysle v septembri 1,7 %. V oboch sektoroch už objem úverov tak na mesačnej, ako aj štvrťročnej báze mierne klesal," vysvetlila NBS.

Rozhodujúcim faktorom na strane ponuky podnikových úverov je zatiaľ výška úrokových sadzieb. Tie totiž dynamicky zareagovali na cyklus zvyšovania základnej úrokovej sadzby Európskou centrálnou bankou (ECB). Od leta minulého roka vzrástli o 2,9 p. b., pričom v podstate kopírovali vývoj úrokových sadzieb na medzibankovom trhu, vyčíslila NBS.

Vysvetlenie rýchleho prenosu základnej sadzby do úrokových nákladov podnikov možno podľa nej hľadať v štruktúre úrokových sadzieb podnikových úveroch. "Tri štvrtiny objemu podnikového portfólia má zmluvne dohodnutú variabilnú úrokovú sadzbu, naviazanú najčastejšie na trojmesačný EURIBOR (medzibanková referenčná sadzba v rámci hospodárskej a menovej únie). Zvyšná štvrtina úverov má síce dohodnutú fixnú úrokovú sadzbu, avšak často ide o krátkodobé úvery zo zostatkovou splatnosťou do jedného roka," priblížila centrálna banka.

Na druhej strane, tempo nárastu úrokových sadzieb podnikových úverov sa postupne spomaľuje. V priebehu celého tretieho štvrťroka vzrástli o 38 bázických bodov (b. b.), v samotnom septembri sa priemerné sadzby zvýšili o 19 b. b. Pri zachovaní rizikových marží bánk by mohlo úročenie úverov podnikom podľa NBS rásť do začiatku roka 2024. "Očakáva sa, že trojmesačný EURIBOR dosiahne maximum na konci roka 2023. Tento stav by sa mal v priemere premietnuť do podnikových úverov do konca prvého štvrťroka 2024," predpokladá banka.