Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

NBS varuje pred firmou Questra, ktorá ponúka investičné produkty

Národná banka Slovenska Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť vystupuje aj pod názvami Questra Holdings alebo Questra World.

Bratislava 21. februára (TASR) - Ľudia by si mali dať pozor na španielsku spoločnosť Questra. Vystupuje aj pod názvami Questra Holdings alebo Questra World. Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že táto firma ponúka investičné produkty bez splnenia legislatívnych povinností SR.

Ako uviedla NBS na svojej webovej stránke, spoločnosť Questra  ponúka zhodnotenie vkladov klientov s vysokým výnosom prostredníctvom investícií do portfólia produktov spoločnosti Atlantic Global Asset Management. Spoločnosť ponúka svoje služby prostredníctvom svojho oficiálneho webového sídla, pričom webová stránka existuje aj v slovenskej mutácii. Zároveň môžu byť služby spoločnosti Questra ponúkané aj na rôznych slovenských webových sídlach, ktoré nie sú oficiálnymi stránkami spoločnosti.

"NBS, ako inštitúcia oprávnená udeľovať povolenia podľa zákonov, ktoré regulujú finančný trh, upozorňuje, že žiadna z vyššie uvedených spoločností nemá povolenie, ktoré by ju oprávňovalo podnikať v Slovenskej republike vykonávaním činnosti podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách," upozornila národná banka.

Rovnako žiadna z uvedených spoločností nemá povolenie, ktoré by ju oprávňovalo na Slovensku podnikať na základe zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve. NBS uvedené spoločnosti neeviduje ani ako poskytovateľov investičných služieb na základe jednotného európskeho povolenia.

"Upozorňujeme potenciálnych investorov, že nie je možné ani sprostredkovať, teda predávať služby tejto spoločnosti treťou stranou na území SR," doplnila národná banka. Podnikateľská činnosť spoločnosti Questra nepodlieha dohľadu NBS a finančné prostriedky investované do aktivít tejto spoločnosti nie sú kryté Garančným fondom investícií podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách.