Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

NBS: V decembri rástli v bankách vklady domácností aj podnikov

Národná banka Slovenska Foto: TASR

V poslednom mesiaci minulého roka vzrástli vklady súkromného sektora medzimesačne o 0,6 %.

Bratislava 10. februára (TASR) - V decembri minulého roka banky na Slovensku zaznamenali rast vkladov domácností aj podnikov. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

V poslednom mesiaci minulého roka vzrástli vklady súkromného sektora medzimesačne o 0,6 %. Medziročne sa rast zrýchlil o 0,5 percentuálneho bodu (p.b.) na 9 %. "V decembri 2015 sa obnovila rýchlejšia medzimesačná dynamika vkladov súkromného sektora. Po dvoch mesiacoch poklesu sa nefinančným spoločnostiam zvýšili vklady medzimesačne o 1,6 %, čo by mohlo naznačovať nárast súkromnej spotreby v poslednom štvrťroku, keďže tržby v maloobchode a predaje áut sa zvýšili," uviedli analytici NBS s tým, že vklady podnikov mohli pochádzať tiež z exportu.

Nárast vkladov zaznamenali banky aj zo strany domácností. "Vklady boli v decembri podporené rastom reálnych miezd, keď sa prehĺbil pokles cien," doplnili analytici.

V decembri minulého roka pokračoval aj rast úverovania. Pôžičky súkromnému sektoru vzrástli medzimesačne o 0,6 %, medziročne sa zvýšili o 0,4 p.b. na 9,6 %. Nezmenil sa stav úverov poskytnutých podnikom. "Nefinančné spoločnosti korigovali koncom roka svoje krátkodobé finančné záväzky, čo naznačuje nízka úroveň hodnotenia zásob. "Stav krátkodobých úverov sa znížil medzimesačne o 5,8 %, čo je výrazne viac ako pred rokom," vyčíslili analytici národnej banky s tým, že tento pokles bol kompenzovaný rastom dlhodobých úverov. "Z toho vyplýva, že firmy pravdepodobne využívajú priaznivú situáciu a uvoľňovanie úverových štandardov a snažia sa získať dlhodobejšie zdroje pri výhodných podmienkach," vysvetľujú analytici NBS.

V sektore domácností sa medzimesačný rast úverov zrýchlil na 1,1 %. "Prispel k tomu najmä rast úverov na spotrebu. Ten by sa mohol v najbližších štvrťrokoch ustáliť, čo naznačujú očakávania domácností o veľkých nákupoch v najbližších 12 mesiacoch," doplnili analytici NBS s tým, že rast úverov na spotrebu je ťahaný mierne klesajúcim trendom úrokových sadzieb. "Zvýšenie úverovania na nákup nehnuteľností je stabilný na úrovni približne 1 % a je podporovaný nízkymi nominálnymi úrokovými sadzbami," dodali analytici národnej banky.