Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NBS zaviedla nový Štatistický zberový portál na získavanie údajov

Na snímka budova Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Národná banka využíva zozbierané údaje na výkon dohľadu, ako aj na štatistické účely pre národné i nadnárodné inštitúcie.

Bratislava 27. mája (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) má vlastný Štatistický zberový portál (ŠZP). Efektívnejšie tak bude môcť zbierať a spracovávať štatistické údaje od vykazujúcich subjektov, akými sú banky, subjekty poistného trhu, kapitálového trhu a trhu dôchodkového sporenia, správcovské spoločnosti, ako aj ďalšie subjekty s devízovou ohlasujúcou povinnosťou a s povinnosťou poskytovať štatistické údaje zo zákona. ŠZP pre NBS implementovala akciová spoločnosť NESS Slovensko.

"Celkové náklady na zavedenie ŠZP boli vo výške 1,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. NBS plánuje Štatistický zberový portál začať plne využívať v roku 2016," uviedla pre TASR hovorkyňa centrálnej banky Martina Solčányiová.

NBS využíva zozbierané údaje na výkon dohľadu, ako aj na štatistické účely pre národné i nadnárodné inštitúcie. Zavádzanie nového portálu trvalo 27 mesiacov a podieľalo sa na ňom viac ako 50 ľudí v šiestich tímoch z NBS a 40 členov projektového tímu a špecialistov spoločnosti NESS.

Skúšobná prevádzka ŠZP sa uskutočnila od januára do marca tohto roka a počas jej realizácie sa začal zber údajov nad vybranými výkazmi. V súčasnosti prebieha v ŠZP optimalizácia nastavení systému a projektovanie ďalších vzorov výkazov tak, aby sa ŠZP mohol využívať na zber a spracovanie štatistických údajov od vykazujúcich subjektov v roku 2016.

Spoločnosť NESS Slovensko je dcérou Ness Technologies. Špecializuje sa na vývoj softvérových produktov, aplikácií, systémovú integráciu, konzultácie a distribúciu softvéru. Zamestnáva približne 5000 odborníkov v pobočkách v Severnej Amerike, Európe a Indii a takmer 430 v Bratislave a Košiciach.