Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NBS znížila predpoklad rastu HDP Slovenska v roku 2019 na 3,5 %

NBS, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Funtál

Na aktuálnej prognóze sa negatívne prejavili významné zníženie tempa zahraničného dopytu a pretrvávajúce slabšie výsledky automobilového priemyslu vo veľkých ekonomikách eurozóny.

Bratislava 26. marca (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky má v tomto roku dosiahnuť 3,5 %. Vyplýva to z najnovšej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá na rok 2019 zhoršila oproti predchádzajúcej predikcii odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,7 percentuálneho bodu.

"Banková rada skonštatovala, že spomaľovanie globálnej ekonomiky, predovšetkým eurozóny, výrazne ovplyvňuje ekonomický vývoj na Slovensku," povedal guvernér NBS Jozef Makúch. Podľa najnovšieho výhľadu NBS bude HDP Slovenska klesať oproti predchádzajúcim predpokladom aj v roku 2020 na 3,4 % HDP a v roku 2021 na 2,8 % HDP.



Na aktuálnej prognóze sa podľa Makúcha negatívne prejavili významné zníženie tempa zahraničného dopytu a pretrvávajúce slabšie výsledky automobilového priemyslu vo veľkých ekonomikách eurozóny. NBS zakomponovala do svojho výhľadu okrem slabšieho zahraničného dopytu aj miernejší rast HDP vo 4. štvrťroku 2018, prehodnotenie časového nábehu a rozsahu produkcie v automobilovom priemysle a zreálnenie rastu súkromnej spotreby.

NBS svojou predikciou potvrdila názor ministerstva financií, podľa ktorého slovenská ekonomika dosiahla svoj vrchol už v roku 2018. "Napriek revíziám smerom nadol je možné konštatovať, že ekonomika Slovenska si zachováva solídny rast," povedal Makúch. Naďalej by podľa neho mal byť zachovaný, aj keď miernejší, rast počtu pracovných miest.



Zhoršenie makroekonomického výhľadu predstavuje riziko pre vývoj verejných financií. Slovenská ekonomika podľa Makúcha ešte stále vykazuje solídny ekonomický rast. "Naďalej je potrebné pokračovať v konsolidácii verejných financií a trvalo v znížení dlhu. Slabší ekonomický výhľad podčiarkuje nevyhnutnosť prijímania štrukturálnych zmien, ktoré by nielen zvýšili konkurencieschopnosť a rastový potenciál Slovenska, ale podporili by aj dlhodobú udržateľnosť verejných financií," dodal Makúch.