Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Šan-ťie: Rast čínskej ekonomiky v roku 2024 o asi 5 % je dosiahnuteľný

Na archívnej snímke cyklista prechádza na križovatke v čínskom Pekingu. Foto: TASR/AP

Čeng Šan-ťie zdôraznil, že cieľ hospodárskeho rastu v tomto roku je v súlade s požiadavkami päťročného plánu a zodpovedá potenciálu ekonomiky, čo z neho robí pozitívny a dosiahnuteľný cieľ.

Peking 6. marca (TASR) - Cieľ Číny dosiahnuť v roku 2024 hospodársky rast o približne 5 % je v súlade s ekonomickým potenciálom krajiny. Vyhlásil to v stredu Čeng Šan-ťie, šéf Národnej komisie pre rozvoj a reformy (NDRC) na okraj výročného zasadania parlamentu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Čeng Šan-ťie na spoločnom brífingu s čínskym ministrom financií, ministrom obchodu, šéfom centrálnej banky a šéfom regulačného úradu cenných papierov pritom povedal, že druhá najväčšia svetová ekonomika očakáva dobré výsledky v 1. štvrťroku.

Zdôraznil, že cieľ hospodárskeho rastu v tomto roku je v súlade s požiadavkami päťročného plánu a zodpovedá potenciálu ekonomiky, čo z neho robí pozitívny a dosiahnuteľný cieľ.

V utorok (5.3.) čínsky premiér Li Čchiang v správe pre Národný ľudový kongres oznámil, že tohtoročný cieľ hospodárskeho rastu Číny bude približne 5 %. To je podľa mnohých analytikov ambiciózny cieľ a na jeho dosiahnutie je potrebné zaviesť oveľa viac stimulov.

"Komplexná analýza ukazuje, že sa dá očakávať, že ekonomika bude mať dobrý 1. štvrťrok," povedal Čeng Šan-ťie s odvolaním sa na februárové údaje zo sektorov výroby a služieb.

Uviedol tiež, že čínsky vývoz za obdobie január až február vzrástol o 10 %, ale nepovedal, či to bolo v jüanoch alebo v amerických dolároch. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadujú, že export v prvých dvoch mesiacoch 2024 vzrástol medziročne len o 1,9 %, čo by bolo spomalenie oproti decembru.

Guvernér čínskej centrálnej banky Pchan Kung-šeng na tlačovej konferencii zase povedal, že banka drží jüan v zásade stabilný a má "k dispozícii bohaté nástroje menovej politiky". Dodal, že po januárovom znížení úrokov o 50 bázických bodov, ktoré bolo najväčšie za dva roky, stále existuje priestor na zmiernenie požiadaviek na pomer povinných minimálnych rezerv bánk.

Neuspokojivé zotavovanie sa Číny po pandémii ochorenia COVID-19 vyvolalo pochybnosti o základoch jej ekonomického modelu a zvýšilo stávky na odhalenie ďalších vládnych stimulov na parlamentnom stretnutí vysokých politikov.

Čínska ekonomika v minulom roku čelila podpriemernému rastu uprostred hlbokej krízy v realitnom sektore a pre zadržiavanie výdavkov opatrných spotrebiteľov. Okrem toho zahraničné firmy sa zbavujú majetku v Číne, výrobcovia bojujú o kupcov a lokálne vlády zápasia s obrovským dlhovým zaťažením.

Aktivita v čínskom výrobnom sektore vo februári klesla už piaty mesiac po sebe - podľa oficiálneho prieskumu z minulého týždňa. Sektor služieb však ukázal mierne známky zlepšenia.