Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Diaľničiari predložili správu EIA pre úsek D1 Hubová - Ivachnová

Archívne foto zo začiatku razenia diaľničného úseku D1 Ivachnová - Hubová Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po nadobudnutí právoplatnosti EIA, ktoré sa predpokladá v januári 2018, budú opäť pokračovať práce na pozastavenej časti diaľnice.

Ružomberok 2. novembra (TASR) - Správu EIA o posudzovaní vplyvu stavby na životné prostredie, ktorej vypracovanie bolo nutné pre ďalšie pokračovanie výstavby úseku D1 Hubová - Ivachnová, predložila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pondelok 30. októbra na Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR). „Verejné prerokovanie správy EIA sa predpokladá začiatkom decembra 2017,“ povedala vo štvrtok pre TASR hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Podľa jej slov po nadobudnutí právoplatnosti EIA, ktoré sa predpokladá v januári 2018, budú bezodkladne opätovne začaté práce na pozastavenej časti diaľnice. „NDS v tejto súvislosti vydá pokyn na mobilizáciu zhotoviteľa tak, aby sa práce obnovili v deň správoplatnenia záverečnej správy,“ ozrejmila hovorkyňa. Ako ďalej doplnila, práce sa môžu podľa pokynu Európskej komisie obnoviť až po právoplatnom ukončení procesu EIA, ktorým sa určí definitívna trasa diaľnice.

Proces EIA bol začatý v októbri 2016. „Rozsah hodnotenia, ktorý definoval, čo má správa EIA obsahovať, určilo MŽP SR v januári 2017,“ uzavrela Michalová.

S výstavbou úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová sa začalo ešte v roku 2013. Počas razenia tunela Čebrať sa však museli práce prerušiť pre riziko zosuvu svahu nad trasou tunela pri západnom portáli. Liptovská stavba diaľnice D1 v dĺžke 15 kilometrov, ktorá vytvorí obchvat mesta Ružomberok, sa po dobudovaní napojí na existujúcu štvorprúdovú diaľnicu smerujúcu do Košíc.