Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NDS vyhlásila súťaž na výstavbu R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cenu za práce diaľničiari odhadujú vo výške 74,97 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Tvrdošín 24. júla (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vyhlásila verejnú súťaž na výstavbu 4,4-kilometrového úseku rýchlostnej cesty R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou. Cenu za práce diaľničiari odhadujú vo výške 74,97 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Ako dnes TASR informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová, ukončenie súťaže predpokladajú v prvej polovici a začiatok výstavby v lete budúceho roka.

"Som veľmi rád, že sa posúvame o krok ďalej. Vydal som pokyn, aby sa spustilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa na rýchlostnej ceste R3 Tvrdošín – Nižná. Chceme, aby aj ľudia na Orave mohli spokojne a kvalitnejšie žiť. Verím, že tento pripravovaný obchvat pre Tvrdošín bude pre nich pozitívnym signálom," uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Viac ako štvorkilometrový úsek cesty má výrazne odľahčiť frekventovanú dopravnú tepnu v Tvrdošíne. Vedie po ľavom brehu rieky Orava a napája sa na existujúci obchvat Trstenej. Trasa sa končí pred obcou Nižná pripojením na súčasnú cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná – sever. Tu dôjde k napojeniu na pripravovanú stavbu rýchlostnej cesty R3 Nižná nad Oravou – Dlhá nad Oravou.

Rýchlostnú cestu R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou postavia v polovičnom profile s úpravou šírkových pomerov na začiatku a konci úseku s ohľadom na predchádzajúci a nasledujúci úsek rýchlostnej cesty R3. V takmer 300-metrovej časti úseku bude rýchlostná cesta vybudovaná v plnom profile. Financie na výstavbu zo svojich zdrojov poskytne NDS.