Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. NECHALA: Aj nový protischránkový zákon sa bude dať obísť

Pavel Nechala v Tablet.TV Foto: TABLET.TV

Vláda si v programovom vyhlásení dala záväzok, že prijme účinný protischránkový zákon. Akú by mal mať podobu a v čom by mal reagovať na nedávnu kauzu Panama Papers? Hovoríme s advokátom P. Nechalom.

Bratislava 5. mája (TABLET.TV) - Súčasný protischránkový zákon alebo akékoľvek jeho plánované vylepšenia nie sú dostatočným riešením, lebo nám poskytnú iba isté penzum informácií a dajú sa obísť, zdôraznil Pavel Nechala a pripomenul, že aktuálny protischránkový zákon sa vzťahuje len na verejné obstarávania a nerieši iné operácie s verejnými financiami.

Aj preto ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pripravuje jeho zmenu a rozšírenie. "Možno súhlasiť, že stransparentnenie a prínos väčšieho množstva informácií pomôže čistote vzťahov. Na druhej strane však treba mať reálne očakávania, ako sa zachová takáto časť podnikateľského sektora," upozornil Nechala.

On sám pripúšťa, že podnikatelia budú viac využívať lokálnych advokátov či poradcov, ktorým zveria správu takéhoto majetku a opäť sa nepodarí zistiť skutočných majiteľov firiem. "Dá sa to obísť a je veľký predpoklad, že sa to aj bude diať. Vidíme to už aj v súčasnosti pri niektorých veľkých spoločnostiach. Vieme sa dopátrať až k fyzickej osobe, ale máme pochybnosti, či je skutočným vlastníkom," povedal advokát s tým, že súčasný systém nefunguje a pri problematických spoločnostiach, ako je napríklad Váhostav, sa nedarí vypátrať ich skutočných vlastníkov.

Nechala sa domnieva, že ani nový protischránkový zákon nebude dostatočný. "Tu ide o celkové nastavenie systému míňania verejných financií. Je potrebné vyhodnocovať aj to, čo ideme obstarávať a či to reálne potrebujeme. A po realizácii obstarávania zase analyzovať, či sa deklarovaný efekt dostavil," odporučil Nechala.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.