Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nedoručiteľné balíky pošta vydraží

Ilustračná foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pošta má právo takéto zásielky otvoriť a tak zisťovať adresáta. Doporučené zásielky a balíky zostávajú v POÚ jeden rok, potom idú do dražby.

Trnava 18. októbra (TASR) – Po roku pripravuje Poštová ohlasovňa a úložňa (POÚ) v Trnave opäť dražbu nedoručiteľných zásielok. Toto jediné pracovisko svojho druhu na Slovensku sústreďuje listové a balíkové zásielky, ktoré nebolo možné doručiť adresátovi. Od začiatku roka ich v POÚ zaznamenali spolu 104.616. Z nich bolo 87.977 obyčajných a 15.439 doporučených listov a 1200 balíkov.

Na zásielkach nebola buď správne uvedená adresa - chýbala ulica prípadne mesto, alebo to boli iné dôvody, napríklad adresát si nevyzdvihol zásielku na pošte v odbernej lehote či sa presťahoval. Úložňa má právo bezadresné zásielky otvoriť, aby zistila adresátov a pokúsila sa doručiť im ich poštu. Častým obsahom zásielok bývajú knihy, CD, DVD, obuv a obnosené šatstvo, ale aj osobné doklady, od pasov cez občianske preukazy po preukazy poistenca zdravotnej poisťovne. Všetky obyčajné listové zásielky sa uschovávajú tri mesiace a následne sa skartujú.

Doporučené zásielky a balíky zostávajú v POÚ jeden rok, potom putujú do dražby. Do tohtoročnej, ktorá bude v hale Pošty Trnava 2 na Dohnányho ul. 17 (pri železničnej stanici) v sobotu 20. októbra od 13.30 h, je určený obsah 89 zásielok. TASR dnes o tom informovala Andrea Pivarčiová z odboru komunikácie Slovenskej pošty (SP), a. s.

Výťažok z predaja, znížený o sadzby uloženia a verejnej dražby, patrí odosielateľovi. Ak mu ho nemožno z akýchkoľvek dôvodov vydať (napr. z dôvodu, že je neznámy alebo výťažok odmieta prevziať), SP ho uloží na dva roky, potom sa stáva príjmom spoločnosti.