Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nedostatok pracovníkov nie je možné riešiť len nástrojmi na trhu práce

Na archívnej snímke prezident KOZ Jozef Kollár. Foto: TASR - Michal Svítok

Situáciu v roku 2015 označil prezident Jozef Kollár za najstabilnejšiu za posledných desať rokov.

Bratislava 24. januára (TASR) – Zvyšujúca sa zamestnanosť v SR, vylúčenie účelového prepúšťania a prijímania dotovaných uchádzačov a zároveň rast mzdovej hladiny na Slovensku. To budú podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR najlepšie ukazovatele efektivity jednotlivých opatrení na trhu práce.

Situáciu v roku 2015 označil prezident Jozef Kollár za najstabilnejšiu za posledných desať rokov. Pripísal to aj lepším ekonomickým časom. Napriek tomu skonštatoval, že vyše 56 % z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie sú stále osoby, ktoré sú bez pracovného zaradenia, teda bez potrebného vzdelania a adekvátnych odborných zručností.

"Tu je ukotvený aj problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý nie je možné podľa nášho názoru riešiť len prostredníctvom nástrojov v rámci aktívnej politiky trhu práce. Bude potrebné hľadať predovšetkým systémové riešenia v oblasti smerovania hospodárskej politiky, v oblasti daňovo-odvodového zaťaženia a výchovno-vzdelávacieho systému, kam nepochybne patrí aj duálne vzdelávanie," podčiarkol šéf odborov.

Projekt RE-PAS je jedným z 32 nástrojov aktívnej politiky trhu práce, ktoré sa využívali v roku 2015. "Zatiaľ nie sú k dispozícii súhrnné údaje o celkovom počte aktivovaných a umiestnených osôb, vrátane alokácie zdrojov na uvedený nástroj v členení podľa regiónov, ale stretli sme sa aj s vyše 50-% úspešnosťou. Projekt je vhodný pre tých, ktorí majú záujem zamestnať sa," skonštatoval Kollár.

Za kritickú skupinu považuje totiž nezamestnaných nad 50 rokov, nakoľko sa posúva veková hranica odchodu do dôchodku, čo vytvára tlak na zvyšovanie počtu týchto nezamestnaných. Využitie paušálneho príspevku na vedľajšie náklady a zrušenie 14-dňovej lehoty na prihlásenie do rekvalifikačného programu, by podľa odborárov mohlo efektívnosť tohto nástroja zvýšiť.

Sociálni partneri vrátane zástupcov odborov sú členmi výborov pre otázky zamestnanosti pri jednotlivých úradoch práce, kde majú možnosť hodnotiť jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce, ako aj kvalitu verejných a neverejných služieb zamestnanosti. Participáciu odborov na vhodnom pracovnom prostredí KOZ vidí v kolektívnom vyjednávaní a v činnosti odborových inšpektorov. Víta tie opatrenia, ktoré majú pozitívny sociálny dosah na zamestnancov. Kladne hodnotí projekt zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov.

Zavedenie jednotlivých opatrení bude určite zamestnávateľov motivovať získavať lacnejšiu pracovnú silu a naplno využiť poskytnuté príspevky, avšak z pohľadu odborov je rozhodujúca dôstojná práca, kde má zamestnanec garantované dodržiavanie pracovnoprávnych vzťahov, zabezpečenú bezpečnosť a ochranu zdravia, zosúladený pracovný a rodinný život a spravodlivú odmenu.