Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Neistota okolo čínskej ekonomiky: Európske trhy stratili miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prudko klesal aj americký index. Investori nemajú istotu, že pád zastavia.



Rím 24. augusta (TASR) - Neistota týkajúca sa vývoja čínskej ekonomiky má výrazný negatívny vplyv aj na milánsku burzu, ktorá dnes podobne ako ostatné európske akciové trhy prudko oslabila. Pod tlak sa dostali predovšetkým bankové tituly. Informovali o tom agentúry APA a Reuters.

Akcia UniCredit dočasne klesla až o 4 %. Ešte výraznejší pád kurzu zaznamenala akcia Intesa Sanpaolo, ktorá stratila až 5 %, a akcia problémového finančného inštitútu Monte dei Paschi di Siena, ktorá oslabila o 4,75 %. Výrazne strácali akcie luxusné značky a odevné koncerny, ktoré sú vysoko závislé od ázijského exportu.

Investori nemajú istotu, že pád zastavia


Európske akciové trhy dnes klesajú v reakcii na nový prepad čínskych búrz. Šanghajský Composite index dnes odpísal 8,5 %. Investori sa totiž naďalej obávajú, že spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky sa vláde nepodarí zastaviť. Bol to najvýraznejší jednodňový pokles indexu od 27. februára 2007. Za celý uplynulý týždeň sa index prepadol o 11 %. Od júnového maxima už stratil 38 %.

Investori očakávali, že práve po výraznom minulotýždňovom poklese hlavného indexu burzy v Šanghaji čínska vláda cez víkend oznámi dôraznejšie kroky na podporu akciových trhov.

Prudko klesal aj americký index

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial dnes niekoľko minút po otvorení padol viac než o 6 % a dostal sa najnižšie za 1,5 roka. Dow Jones neskôr vymazal časť strát a neskoro popoludní SELČ sa pohyboval na úrovni okolo 16.144 bodov, čo je o 1,92 % menej ako na začiatku obchodovania.

Už v piatok (21. 8.) ukončil americký kľúčový index obchodovanie s najvyšším týždňovým poklesom takmer za štyri roky. Dôvodom sú taktiež obavy z prudkého ochladenia čínskej ekonomiky a jeho vplyvu na globálne hospodárstvo. Za uplynulé štyri obchodné dni Dow Jones padol celkovo o 8 %.

Širší index S&P 500 sa dnes znížil o 2,21 % na 1927,32 bodu. Technologický výberový index Nasdaq 100 klesol o 2,30 % na 4100,55 bodu, pričom tesne po otvorení sa prepadol takmer o 10 %.

Kľúčový nemecký index Dax dnes dočasne klesol o vyše 7 % a dostal sa pod úroveň 9400 bodov. Neskôr zmazal časť strát a približne jednu hodinu pred zatvorením bol na úrovni 9732,93 bodu, čo je o 3,87 % menej než v piatok (21. 8.) na konci obchodovania.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 bol pred koncom obchodovania v strate 6,4 %, čo znamená, že počas dneška klesla celková trhová kapitalizácia indexu o vyše 500 miliárd eur.

Európske trhy stratili miliardy eur

Európske finančné trhy dnes klesli takmer o 3 % na najnižšiu úroveň za 7 mesiacov. Celkovo tak akcie stratili hodnotu vo výške 230 miliárd eur. Kľúčový nemecký index Dax dnes padol pod psychologicky dôležitú hranicu 10.000 bodov a dostal sa až na 9777 bodov, čo je o 3,4 % menej ako v piatok (21. 8.) pri zatvorení a najmenej od polovice januára. Od začiatku augusta sa znížil už o 13,6 %. Na historické maximum 12.390,75 bodu sa dostal začiatkom apríla vďaka extrémne uvoľnenej menovej politike Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá prostredníctvom programu nákupu dlhopisov pumpuje peniaze do ekonomiky eurozóny.