Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nemci pokračujú v repatriácii zlata, vo Frankfurte je už 1400 ton

Zlaté prúty, uložené v sídle Bundesbanky Foto: TASR/AP

Nemecká centrálna banka pokračuje v repatriácii zlata do trezorov v domovskej krajine, uviedol dnes prezident Bundesbank Jens Weidmann. Nemecké zlaté rezervy sú po USA druhé najväčšie na svete.

Berlín 20. marca (TASR) - Nemecká centrálna banka pokračuje v repatriácii zlata do trezorov v domovskej krajine, uviedol dnes prezident Bundesbank Jens Weidmann. Informoval o tom spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na nemeckú stanicu Deutsche Welle.

Nemecké zlaté rezervy sú po USA druhé najväčšie na svete. Dosahujú približne 3400 ton, avšak väčšina rezerv sa nachádza mimo územia Nemecka. Berlín v roku 2013 prijal v tomto smere nový koncept, na základe ktorého by sa minimálne polovica nemeckých zlatých rezerv mala od roku 2020 nachádzať v trezoroch centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom. Ako uviedol Weidmann, do dnešných dní presunula centrálna banka do trezorov vo Frankfurte okolo 366 ton zlata v hodnote približne 11,5 miliardy eur.

"To znamená, že momentálne tu máme zhruba 1400 ton, čo predstavuje vyše 41 % z celkových zlatých rezerv Nemecka. Postupujeme podľa plánu," citovala Weidmanna nemecká stanica Deutsche Welle. Zvyšok nemeckých zlatých rezerv bude v budúcnosti uložených v Londýne a New Yorku.