Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemci vlani zjedli menej mäsa, no bitúnky spravili rekordné množstvá

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Nemeckí spotrebitelia vlani kúpili menej mäsa, už niekoľko rokov klesá predovšetkým dopyt po bravčovom. Podľa vegetariánskych združení až každý desiaty Nemec nekonzumuje mäso.

Wiesbaden/Berlín 5. februára (TASR) - Rastúci vývoz mäsa sa vlani pre nemecké bitúnky postaral o rekordné čísla. Firmy v minulom roku vyprodukovali 8,22 milióna ton (t), čo je historicky najvyššia úroveň a prekonala doterajší rekord z roku 2011 (8,2 milióna t). V medziročnom porovnaní ide o zvýšenie o 0,3 %, resp. o 25.300 t. S odvolaním sa na najnovšie údaje Spolkového štatistického úradu o tom informovala agentúra DPA.

Nemeckí spotrebitelia vlani kúpili menej mäsa, už niekoľko rokov klesá predovšetkým dopyt po bravčovom. Podľa vegetariánskych združení až každý desiaty Nemec nekonzumuje mäso. Tento vývoj vykompenzoval nárast vývozu a pokles dovozu mäsa. V prípade bravčového až tri štvrtiny exportu smerovali do susedných európskych krajín.

Bravčové je pre bitúnky stále dominantným druhom mäsa. Produkcia vlani medziročne vzrástla o 0,8 % na 5,56 milióna t a takmer sa dotiahla na rekordných 5,6 milióna t z roka 2011. Naproti tomu hydina prvýkrát od roka 2006 zaznamenala pokles. Produkcia sa znížila o 8900 t (0,6 %) na 1,52 milióna t. Aj výroba hovädzieho sa znížila o 55.100 t (1,5 %) na 3,5 milióna t.

Združenie Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) pre tento rok očakáva mierny pokles produkcie bravčového. Prepad cien v dôsledku ruského embarga viedol k tomu, že viac producentov ukončilo výrobu.

Podľa informácií nemeckého Spolku pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND) sa strednodobo zvýšia kapacity pre chov ošípaných a hydiny. Od roka 2012 pribudlo v Nemecku minimálne 720.000 nových ustajňovacích boxov pre ošípané a 10,8 milióna pre hydinu.