Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecké a americké podniky žiadajú po voľbách prehĺbenie spolupráce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odrazom je aj fakt, že nemecká aj americká burza najprv rástla, potom klesala.

Frankfurt nad Mohanom 10. novembra (TASR) - Zástupcovia amerických podnikov v Nemecku žiadajú od nového prezidenta Donalda Trumpa, aby uskutočňoval ofenzívnu hospodársku politiku. Informuje o tom portál FAZ.net.

Deň po zvolení Trumpa predstavitelia hospodárstva a politiky žiadali, aby sa vzťahy medzi Spojenými štátmi a Nemeckom ďalej posilňovali. "Transatlantická spolupráca bola v uplynulých 70 rokoch významná a v mnohých momentoch udávala smerovanie," uviedol americký veľvyslanec v Nemecku John B. Emerson v rámci Transatlantickej hospodárskej konferencie vo Frankfurte nad Mohanom. Podľa neho je silné partnerstvo základom bezpečnosti a blahobytu v Európe a Amerike.

Obchod v spolupráci zohráva významnú úlohu. Každý deň si Spojené štáty a Európa vymieňajú tovary za 3 miliardy USD (2,75 miliardy eur). Na ňom závisí 13 miliónov pracovných miest. "Napriek tomu mnoho ľudí nevidí prednosti tohto obchodovania," dodal veľvyslanec.

Mnohé rodiny podľa neho pocítili regionálne obmedzené náklady globalizácie. "Globalizácia zvýšila nerovnosť." Úspech novej americkej administratívy bude podľa Emersona závisieť od toho, či bude schopná obnoviť dôveru domácej a globálnej ekonomiky.

Prezident Americkej obchodnej komory (AmCham) v Nemecku Bernhard Mattes sa prihováral za ešte tesnejšiu spoluprácu. "Maxima musí znieť: Viac spolupráce, a nie menej".

Podnikatelia si želajú politické vedenie, ktoré bude podporovať hospodársky rast aj transatlantickú spoluprácu. Mattes sa vyjadril konkrétnejšie. O témach ako transatlantická ochrana dát a zóna voľného obchodu sa musí ďalej rokovať aj počas Trumpovej vlády.

Nemecká aj americká burza najprv rástla, potom klesala



Nemecký a ani americký akciový trh nepokračoval vo vzostupe zo stredy (9.11.), teda prvého dňa po amerických prezidentských voľbách. Informovala o tom agentúra DPA. Nemenovaný obchodník, na ktorého sa agentúra odvoláva, uviedol, že došlo ku konsolidácii trhu na vysokej úrovni. Investori usudzujú, že zostáva ešte veľa neistoty o politike budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

DAX, hlavný nemecký index, po štarte dnešného obchodovania silno rástol a dostal sa k hranici 10.800 bodov. Potom až do zatvorenia burzy klesal. Trend sa zvýraznil najmä v popoludňajších hodinách. DAX klesol v porovnaní so stredajším záverom o 0,15 % na 10.630.12 bodu.

Vo Frankfurte mierne klesli aj indexy MDax o 0,91 % a TecDax o 2,03 %.

DJIA, hlavný index americkej burzy v New Yorku, dnes prvýkrát vo svojej dlhej histórii prekročil hranicu 18.700 bodov a ďalej stúpal až na 18.777,93 bodu. Dosiahol ju hodinu popoludní miestneho času. Potom však stratil rastovú energiu a skĺzol na 18.701 bodov.