Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Nemecká centrálna banka chce bankovú úniu len s fiškálnou úniou

Banková únia by mohla podľa Lautenschlägerovej fungovať len v prípade, keby sa súčasne s ňou vytvorila fiškálna únia.

Berlín 12. júna (TASR) - Viceprezidentka Nemeckej spolkovej banky (DBB) Sabine Lautenschlägerová odmietla v utorok (12. 6.) vytvorenie európskej bankovej únie bez fiškálnej únie. Dodala, že v bankovej únii by sa v prípade krízy bankového systému niektorého jej člena museli použiť peniaze daňových poplatníkov ostatných členov. "Kto však ručí, musí mať aj právo na kontrolu, a to práve vtedy, keď ide o potenciálne veľmi veľké sumy, čo je práve prípad bankových kríz."

Banková únia by mohla podľa Lautenschlägerovej fungovať len v prípade, keby sa súčasne s ňou vytvorila fiškálna únia. To by nemuselo znamenať, že by sa národné parlamenty vzdali práva na schvaľovanie rozpočtov v celom rozsahu. Nedalo by sa však vyhnúť čiastočnému obmedzeniu ich suverenity v tejto oblasti. Zámer by sa mohol realizovať iba vtedy, ak by bol podložený jasnými a prísnymi európskymi rozpočtovými pravidlami a predovšetkým automatickým právom na kontrolu ich porušovateľa, ktorý by ich opakovane nedodržal.

Za iných okolností hrozí veľké nebezpečenstvo, že by z bankovej únie mali úžitok najmä banky, ktorých vlády platia za predaj štátnych dlhopisov na finančných trhoch vysoké úroky. Lautenschlägerová uviedla, že medzi ne patria Taliansko a Španielsko. Ich banky by svoje priaznivejšie podmienky na refinancovanie prenášali ďalej a mechanizmy trhov, ktoré disciplinujú vlády, by sa tým oslabovali.

Navyše, ručenie bankovej únie za banky by sa tým rozšírilo aj na ručenie za štátne dlhopisy konkrétnych krajín. A tak by sa vlastne podarilo vytvoriť ručiteľské spoločenstvo, ktoré by nemalo možnosť ovplyvňovania a kontroly prípadných nedisciplinovaných členov bankovej únie.

Lautenschlägerová odmietla návrh predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa na rýchle vytvorenie bankovej únie. Podrobnosti jeho návrhu síce nie sú ešte známe, v zásade by však malo ísť o centrálny európsky bankový dohľad, spoločné ručenie za vklady a vytvorenie bankového fondu. Podľa nej by tieto inštitúty neboli nástrojom na rýchle zvládnutie krízy.