Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Nemecká DIHK vyzýva na ambicióznu obchodnú politiku EÚ a viac dohôd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V roku 2021 bolo len 44 % zahraničného obchodu EÚ pokrytých obchodnými dohodami, pričom väčšina obchodov bola založená výlučne na pravidlách Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Berlín 17. januára (TASR) - Nemecká asociácia priemyselných a obchodných komôr DIHK vyzýva Európsku úniu (EÚ), aby prijala ambicióznu obchodnú politiku, ktorá podporí európske firmy pri ich podnikaní v zahraničí. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Súčasné geopolitické výzvy si naliehavo vyžadujú preorientovanie medzinárodnej obchodnej politiky," povedal v stredu prezident DIHK Peter Adrian.

"EÚ musí prispôsobiť svoju obchodnú stratégiu novej globálnej situácii a zaujať proaktívny postoj na medzinárodnej úrovni s cieľom chrániť záujmy európskych spoločností," vyhlásil.

Výkonný výbor DIHK tento týždeň predložil dolnej komore nemeckého parlamentu Bundestagu katalóg svojich požiadaviek na ambicióznejšiu obchodnú politiku Únie na pomoc nemeckým firmám v zahraničí.

V roku 2021 bolo len 44 % zahraničného obchodu EÚ pokrytých obchodnými dohodami, pričom väčšina obchodov bola založená výlučne na pravidlách Svetovej obchodnej organizácie (WTO), poznamenal šéf DIHK.

Nové obchodné dohody, napríklad s juhoamerickým obchodným blokom Mercosur, Indiou a Indonéziou, sú kľúčom k zabezpečeniu obchodu a investícií a otvoreniu nových trhov, upozornil.

EÚ musí rozhodne čeliť celosvetovému trendu k izolacionizmu, uviedol prezident DIHK a dodal, že "protekcionizmus nevytvára pracovné miesta".

Na export orientované nemecké hospodárstvo je tým priamo ovplyvnené. Každé štvrté nemecké pracovné miesto závisí od zahraničného obchodu, v priemysle je to podľa DIHK dokonca každé druhé.