Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika solídne rastie, HDP by mohol stúpnuť o 1,8 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Solídny rast hospodárstva priniesol do rozpočtu aj vyššie príjmy z daní, ako vláda pôvodne očakávala, povedal Gabriel poslancom Bundestagu.

Berlín 10. septembra (TASR) - Nemecká ekonomika solídne rastie a zvýšenie jej výkonu o 1,8 % v tomto aj v budúcom roku je reálne. Vyhlásil to dnes nemecký minister hospodárstva a spolkový vicekancelár Sigmar Gabriel v dolnej komore parlamentu, v Bundestagu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Solídny rast hospodárstva priniesol do rozpočtu aj vyššie príjmy z daní, ako vláda pôvodne očakávala, povedal Gabriel poslancom Bundestagu.

Nemecké finančné úrady zaznamenali v júli rekordný nárast príjmov z daní, medziročne o 8,6 % na 49,3 miliardy eur. Štát tak na daniach vybral za prvých sedem mesiacov 2015 až 349,4 miliardy eur, čo je o 5,9 % viac ako pred rokom. Ak bude tento trend pokračovať, aktuálny odhad, ktorý počíta v tomto roku s nárastom daňových príjmov o 3,7 %, bude výrazne prekonaný.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa 2. štvrťroku 2015 zvýšil medzikvartálne o 0,4 % a medziročne o 1,6 %.

Nemecká centrálna banka Bundesbank v júni revidovala svoj odhad rastu domácej ekonomiky v tomto roku smerom nahor na 1,7 % z pôvode očakávaného 1 %.