Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v 1. štvrťroku zrýchlila

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Podľa štatistík sa hrubý domáci produkt Nemecka za tri mesiace do konca marca zvýšil o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Wiesbaden 24. mája (TASR) - Nemecká ekonomika v 1. štvrťroku 2016 zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo rastu za dva roky. Vyplýva to zo spresnených údajov spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré potvrdili rýchly odhad. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka za tri mesiace do konca marca zvýšil o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,3 %. Tento výsledok sa zhoduje s predbežnými údajmi.

V medziročnom porovnaní a na sezónne neupravenej báze sa tempo rastu nemeckého HDP v prvých troch mesiacoch roka spomalilo na 1,3 % z 2,1 % v predchádzajúcom kvartáli. Ale po očistení od sezónnych vplyvov sa rast HDP v 1. kvartáli zrýchlil na 1,6 % z 1,3 %.

V sledovanom období pozitívne prispel k výkonu nemeckej ekonomiky najmä domáci dopyt, zvlášť tvorba hrubého fixného kapitálu sa citeľne zvýšila v prvých troch mesiacoch roka. Napríklad v strojárskom priemysle tvorba hrubého fixného kapitálu stúpla v 1. štvrťroku o 1,9 % a v stavebníctve dokonca o 2,3 %, vďaka miernej zime.

A zároveň, spotrebiteľské výdavky v Nemecku sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšili o 0,4 % a vládne výdavky stúpli 0,5 %. Aj export vzrástol, a to o 1 %, zatiaľ čo import sa zvýšil o 1,4 %.