Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v 2. kvartáli spomalila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Destatis sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku 2016 zvýšil o 0,4 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne vzrástol o 0,7 %.

Wiesbaden 24. augusta (TASR) - Nemecká ekonomika pokračovala v raste aj v 2. kvartáli, ale tempo jej rastu sa spomalilo tak, ako naznačil rýchly odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Podľa Destatis sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku 2016 zvýšil o 0,4 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne vzrástol o 0,7 %. Tento výsledok sa zhoduje s predbežnými údajmi.

K rastu najväčšieho európskeho hospodárstva v období apríl-jún pozitívne prispela bilancia exportu a importu. Konkrétne export z Nemecka v 2. kvartáli stúpol o 1,2 %, zatiaľ čo import mierne klesol, a to o 0,1 %.

Domáci dopyt však vyslal zmiešané signály. Výdavky domácností v 2. kvartáli vzrástli o 0,2 % a vládne výdavky sa zvýšili o 0,6 %, ale tvorba kapitálu v sledovanom období medzikvartálne klesla, a to v strojárstve o 2,4 % a v stavebníctve o 1,6 %.

Aj v medziročnom porovnaní sa tempo rastu HDP v 2. štvrťroku spomalilo, ale len mierne na 1,8 % z 1,9 % v predchádzajúcom kvartáli. Aj tento výsledok sa zhoduje s predbežnými údajmi.

Po očistení od cenových vplyvov sa však HDP Nemecka v 2. kvartáli zvýšil až o 3,1 %, najstrmšie za päť rokov.