Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika vlani vzrástla o 1,7 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa štatistikov nemecký štát vlani opäť hospodáril s prebytkom.

Berlín 14. januára (TASR) - Nemecká ekonomika vlani opäť podľa očakávaní výrazne vzrástla. Informovala o tom agentúra DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v roku 2015 zvýšil o 1,7 % po 1,6-% náraste v roku 2014, uviedol spolkový štatistický úrad. V roku 2013 zaznamenala najväčšia európska ekonomika len mierny rast, keď si polepšila o 0,3 %. Experti v priemere za vlaňajšok počítali s nárastom o 1,7 %.

Podľa štatistikov nemecký štát vlani opäť hospodáril s prebytkom, ktorý dosiahol 0,5 % HDP po 0,3 % HDP v roku 2014. V roku 2013 skončilo hospodárenie štátu s deficitom 0,1 % HDP. Európske zmluvy dovoľujú schodok maximálne 3 % HDP. Vývoj prebytku bol v súlade s očakávaniami expertov, ktorí prognózovali prebytok na úrovni minimálne 0,5 % HDP, a to aj napriek nárastu výdavkov štátu v súvislosti s utečeneckou krízou.

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v decembri opäť klesli

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v decembri opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Na druhej strane ich zníženie naznačuje, že aj tempo rastu spotrebiteľskej inflácie sa môže spomaliť. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že index veľkoobchodných cien v Nemecku sa v decembri 2015 znížil medziročne o 1 %. To je o niečo menej ako v novembri, keď ceny hotových výrobkov klesli o 1,1 %. Index veľkoobchodných cien v najväčšej ekonomike eurozóny sa vytrvalo znižuje od júla 2013.

Hlavným dôvodom decembrového medziročného poklesu nemeckých veľkoobchodných cien bol strmý pád cien pevných palív a ich derivátov, a to o 11,7 %.

V medzimesačnom porovnaní klesli decembrové veľkoobchodné ceny v Nemecku o 0,8 %, strmšie ako v novembri, keď sa znížili o 0,2 %.

Za celý rok 2015 ceny v nemeckom veľkoobchode klesli o 1,2 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku 2014 vzrástli o 1,2 %.

Odborníci pozorne sledujú vývoj týchto cien v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v samotnej krajine, ale aj v celej eurozóne. Podľa rýchleho odhadu medziročná miera inflácie v Nemecku v decembri spomalila a vzrástla o 0,2 % a po novembrovom zvýšení o 0,3 %. Analytici pritom očakávali, že v decembri sa naopak zrýchli a dosiahne 0,4 %.