Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli mierny pokles

Ľudia kráčajú popri rieke v nemeckom Berlíne, v stredu 22. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Výsledky výrazne ovplyvnila súkromná spotreba, ktorá sa na celkovom výkone ekonomiky podieľa zhruba dvomi tretinami.

Wiesbaden 24. novembra (TASR) - Nemecká ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku mierny medzikvartálny pokles, pričom jej vývoj ovplyvnila najmä klesajúca spotreba domácností. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila aktualizované údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Úrad uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka klesol v 3. štvrťroku oproti 2. kvartálu o 0,1 % a potvrdil tak rýchly odhad z konca októbra. Vývoj ekonomiky v minulom štvrťroku vymazal rast zaznamenaný v 2. kvartáli, ktorý dosiahol rovnako 0,1 %.

Výsledky výrazne ovplyvnila súkromná spotreba, ktorá sa na celkovom výkone ekonomiky podieľa zhruba dvomi tretinami. Klesla o 0,3 % a mierne tak zrýchlila tempo poklesu z predchádzajúceho štvrťroka. Dôvodom je inflácia a vysoké úrokové sadzby.

Naopak, vládne výdavky sa zvýšili o 0,2 %, čo predstavuje prvý rast za viac než rok. Aj zahraničný obchod podporil vývoj ekonomiky, keď export síce klesol, jeho pokles bol však miernejší než rozsah poklesu dovozu.

V medziročnom porovnaní zaznamenala nemecká ekonomika v 3. štvrťroku pokles o 0,4 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli. Najnovší údaj bol zároveň revidovaný smerom nadol. V rýchlom odhade Destatis uvádzal pokles nemeckého hospodárstva oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 0,3 %.