Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda očakáva v tomto roku pokles ekonomiky o 0,4 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za výrazným zhoršením vládnej prognózy v porovnaní s odhadmi z jari je vysoká inflácia, ceny energií a najmä zhoršenie situácie v zahraničnom obchode.

Berlín 6. októbra (TASR) - Nemecká vláda očakáva tento rok pokles ekonomiky na úrovni 0,4 %. Za výrazným zhoršením vládnej prognózy v porovnaní s odhadmi z jari je vysoká inflácia, ceny energií a najmä zhoršenie situácie v zahraničnom obchode. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vládne zdroje.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck predstaví jesennú vládnu prognózu vývoja nemeckej ekonomiky v stredu 11. októbra. Zdroje z nemeckej vlády pre Reuters uviedli, že sa tento rok očakáva pokles ekonomiky o 0,4 %, zatiaľ čo v jarnej prognóze vláda počítala s rastom v tomto rozsahu. K úprave výrazne smerom nadol pristúpila v reakcii na najvyššie úrokové sadzby za posledné desaťročie a útlm v nemeckom priemyselnom sektore, ktorý v minulých rokoch ťažil z exportu.

V budúcom roku by sa ekonomika mala zotaviť. Na budúci týždeň by podľa zdrojov mala vláda zverejniť odhad rastu v roku 2024 na úrovni 1,3 % a v roku 2025 zrýchlenie rastu na 1,5 %.

Čo sa týka inflácie, vláda počíta s tým, že tento rok dosiahne 6,1 %. V budúcom roku očakáva výrazné spomalenie inflácie na 2,6 %.

Údaje, ktoré zverejnili vládne zdroje, tak korešpondujú s odhadmi Európskej komisie. Tá v septembri zverejnila svoju prognózu vývoja nemeckej ekonomiky, pričom uviedla, že tento rok počíta s poklesom o 0,4 %. Pôvodne predpokladala rast o 0,2 %.

Ekonomické inštitúty sú ešte pesimistickejšie. Koncom septembra zverejnili v rámci spoločnej prognózy odhad tohtoročného poklesu nemeckej ekonomiky na úrovni 0,6 %. V jarnej prognóze z apríla ešte odhadovali rast na úrovni 0,3 %.