Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecko sprísnilo investičné pravidlá, chráni strategické odvetvia

Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy, že čínske spoločnosti by prostredníctvom prevzatí mohli získať nemecké know-how.

Berlín 12. júla (TASR) - Nemecká vláda sprísnila investičné pravidlá, aby ochránila strategicky dôležité priemyselné odvetvia pred ponukami na prevzatie od firiem, ktoré nie sú z Európskej únie (EÚ). Dôvodom sú obavy, že čínske spoločnosti by prostredníctvom prevzatí mohli získať nemecké know-how.

"Zostávame jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, ale musíme tiež brať do úvahy spravodlivé konkurenčné podmienky," povedala ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová. "Dlhujeme to našim firmám," dodala.

Dnešné rozhodnutie kabinetu pomôže Berlínu odmietnuť tie ponuky, ktoré budú "v rozpore s národným záujmom".

Podľa nových pravidiel pri ponuke na prevzatie minimálne 25-% podielu v nemeckej spoločnosti investormi z krajín mimo EÚ alebo z Európskeho združenia voľného obchodu, bude potrebné vyhodnotiť, či nepredstavuje riziko pre verejnú politiku a národnú bezpečnosť. A to najmä v prípadoch, ak budú zahraničné investície smerovať do citlivých oblastí z hľadiska bezpečnosti, ako sú zbrojárstvo alebo krypto-technológie, uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Ministerstvo každý rok posudzuje 40 až 50 zahraničných žiadostí o prevzatie. "Často pochádzajú z krajín, ktorých ekonomiky nie sú také otvorené ako naša," povedala Zypriesová bez toho, aby spomenula Čínu.

Vláda vzhľadom na zložitosť rozhodovania o ponukách zahraničných investorov schválila aj predĺženie doby na ich posúdenie z dvoch na štyri mesiace.

Nové pravidlá si nevyžadujú súhlas parlamentu. Predchádzala im séria akvizícií, ktorá vyvolala v Nemecku veľké obavy, keďže čínske, často štátom podporované spoločnosti, sa zamerali na kľúčové nemecké sektory. Napríklad vlani sa čínskemu výrobcovi domácich spotrebičov Midea Group podarilo stať sa najväčším akcionárom nemeckej firmy Kuka, ktorá vyrába priemyselných robotov.

Dnešné rozhodnutie vlády sa však stretlo s kritikou predstaviteľov nemeckého priemyslu.

"Žiadame, aby sa Nemecko jasne prezentovalo ako krajina, ktorá je otvorená pre zahraničných investorov," povedal Stefan Mair z federácie nemeckého priemyslu BDI.