Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda údajne ráta s tohtoročným rastom ekonomiky o 3,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ešte optimistickejšie než nemecká vláda sú nemecké ekonomické inštitúty.

Berlín 26. apríla (TASR) - Nemecká vláda zlepšila prognózu vývoja ekonomiky v tomto roku o 0,5 percentuálneho bodu. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj.

Podľa zdroja vláda zlepšila odhad tohtoročného vývoja nemeckej ekonomiky na 3,5 %, k čomu prispel lepší než očakávaný vývoj v závere minulého roka. V predchádzajúcej januárovej prognóze očakávala, že tento rok vzrastie nemecké hospodárstvo o 3 %. Zdroj zároveň dodal, že v budúcom roku by sa podľa nového vládneho odhadu mal rast nemeckej ekonomiky zrýchliť na 3,6 %.

Ministerstvo hospodárstva sa k údajom odmietlo vyjadriť. Nemecká vláda by svoju aktualizovanú prognózu vývoja ekonomiky mala zverejniť v utorok 27. apríla.

Ešte optimistickejšie než nemecká vláda sú nemecké ekonomické inštitúty. Podľa ich odhadu zverejnenom v polovici apríla by ekonomika mala v tomto roku vzrásť o 3,7 %. V porovnaní s predchádzajúcou prognózou je to však výrazné zhoršenie, keďže pôvodne čakali v tomto roku rast na takmer 5-percentnej úrovni.

Naopak, odhad inštitútov na budúci rok predstavoval výrazné zlepšenie. Očakávajú, že v roku 2022 vzrastie nemecká ekonomika o 3,9 %, pôvodne počítali s rastom pod 3-percentnou úrovňou.