Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nemecká vládna koalícia podporuje miliardové dotácie do výroby čipov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Americký výrobca čipov Intel plánuje postaviť novú továreň neďaleko Magdeburgu. Investícia predstavuje približne 30 miliárd eur, pričom štát sa na nej mieni podieľať sumou približne desať miliárd eur.

Berlín 13. decembra (TASR) - Nemecká vládna koalícia napriek rozpočtovej kríze potvrdila zhodu na miliardových dotáciách, ktorými chce podporiť továrne na výrobu počítačových čipov a ďalšie veľké priemyselné projekty na východe krajiny. Oznámil to v stredu štátny tajomník spolkového ministerstva hospodárstva Michael Kellner. Koaličné strany sa predtým dohodli na podobe budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý museli prepracovať v dôsledku nedávneho rozhodnutia Spolkového ústavného súdu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Investície pre transformačné projekty sú zabezpečené. Týmito prostriedkami zabezpečujeme našu budúcu hospodársku silu. Bude z toho profitovať celá naša krajina," uviedol Kellner.

Americký výrobca čipov Intel plánuje postaviť novú továreň neďaleko Magdeburgu. Investícia predstavuje približne 30 miliárd eur, pričom štát sa na nej mieni podieľať sumou približne desať miliárd eur. V prípade plánovaného závodu na výrobu čipov taiwanskej spoločnosti TSMC v Drážďanoch sa počíta s investíciou v objeme viac ako desať miliárd eur. Podpora z verejných zdrojov by mala dosiahnuť približne päť miliárd eur.

Obe investície podľa vlády vytvoria tisíce nových pracovných miest. Berlín zároveň projekty označuje za kľúčové prvky stratégie znižovania závislosti od ázijských výrobcov čipov.