Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké aerolínie žiadajú transparentnejšie a nižšie poplatky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

I keď viaceré letiská už podobným spôsobom pracujú, Nemecko stále patrí k najdrahším lokalitám.

Frankfurt nad Mohanom 10. februára (TASR) - Asociácia Barig, ktorá združuje zhruba 100 nadnárodných leteckých spoločností, žiada transparentnejšie a nižšie poplatky na nemeckých letiskách. Informovala o tom agentúra DPA.

Barig plánuje rokovania so zodpovednými o štruktúre nákladov, ktoré sú základom pre poplatky, napríklad za kontroly cestujúcich, pristátia a vzlety, či za bezpečnostné a dispečerské služby. I keď viaceré letiská už podobným spôsobom pracujú, Nemecko stále patrí k najdrahším lokalitám.

Generálny tajomník Barigu Michael Hoppe ako príklad uviedol nedávne zvýšenie poplatkov za bezpečnostné služby. V medzinárodnom porovnaní existuje viacero letísk ako Amsterdam, Brusel či terminál 2 na londýnskom letisku Heathrow, kde sú kontroly cestujúcich oveľa efektívnejšie než v Nemecku.

Letecké spoločnosti vidia možnosti úspor aj v prípade poplatkov za dispečerské služby a v pristávacích a vzletových poplatkov. Barig požaduje od prevádzkovateľov letísk prísnejšiu disciplínu a pri veľkých stavebných projektoch aj úzku spoluprácu s aerolíniami, ktoré budú hlavnými používateľmi novej infraštruktúry.