Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nemecké automobilky sa obávajú ciel na dovoz áut do USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viacero šéfov veľkých automobiliek v Ženeve vyjadrilo obavy aktuálnych sporov, ktoré ohrozujú voľný medzinárodný obchod.

Ženeva 5. februára (TASR) - V automobilovom priemysle sa aktuálne dejú štrukturálne zmeny v súvislosti s elektrifikáciou vozidiel a autonómnym riadením. Navyše, potenciálne trestné clá na dovoz európskych áut do USA sú podľa nemeckých automobiliek veľkým rizikom ohrozujúcim odvetvie.

Šéfovia nemeckých automobiliek na ženevskom autosalóne povedali v rozhovoroch pre CNBC, že nebezpečenstvo obchodných vojen je najväčšou neznámou, ktorej odvetvie čelí.

"Je to pre nás kritická situácie,
" povedal šéf skupiny Volkswagen Herbert Diess. "Predovšetkým naše nemecké prémiové značky sú závislé od vývozu do USA. Audi a Porsche majú na tamojšom trhu významný podiel."

Viacero šéfov veľkých automobiliek v Ženeve vyjadrilo obavy aktuálnych sporov, ktoré ohrozujú voľný medzinárodný obchod. "Podporujeme voľný svetový obchod, ale nakoniec to závisí od politikov. V USA máme veľa priaznivcov, tak uvidíme, čo sa stane," povedal šéf Porsche Oliver Blume.

Šéf BMW Harald Krüger zasa upozornil, že automobilový priemysel vytvára bohatstvo, pracovné miesta a investície, čo je možné len vďaka voľnému obchodu. "Náš podnikateľský model je jasne založený na voľnom obchode a náš závod v Južnej Karolíne ukázal a demonštroval, že export a voľný obchod vytvárajú bohatstvo, pracovné miesta a vysoké investície. Odpoveďou na aktuálnu situáciu je flexibilita."