Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nemecké banky podľa regulátora zvládnu krízu na trhu nehnuteľností

Na archívnej snímke z 19. mája 2023 vývoj indexu DAX na grafe na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/DPA

Mnohé banky v Nemecku medzičasom zvyšujú rezervy na nesplácané úvery. Bafin predpokladá, že ich objem bude v tomto roku rásť, čo však považuje za normalizáciu trhu.

Frankfurt nad Mohanom 18. marca (TASR) - Väčšina nemeckých bánk dokáže zvládnuť krízu na trhu s komerčnými nehnuteľnosťami. Oznámil to v pondelok Spolkový úrad pre finančný dohľad (Bafin). Riziká v oblasti financovania komerčných nehnuteľností sa týkajú predovšetkým Spojených štátov, kde sa v tomto segmente angažuje len niekoľko nemeckých bánk, uviedol Raimund Röseler, ktorý v rámci regulačného orgánu zodpovedá za bankový dohľad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Aj domáci trh komerčných nehnuteľnosti je oslabený, čo sa už prejavuje na súvahách niektorých bánk, je však len veľmi málo takých, ktoré sa musia naozaj obávať o svoju existenciu, povedal Röseler s tým, že nemecký bankový sektor je celkovo veľmi dobre kapitalizovaný.

Mnohé banky v Nemecku medzičasom zvyšujú rezervy na nesplácané úvery. Bafin predpokladá, že ich objem bude v tomto roku rásť, čo však považuje za normalizáciu trhu. Podiel nesplácaných úverov bol dlhé roky extrémne nízky a teraz sa mierne zvýši, čo bude pre niektoré banky bolestivé, nepovedie to však k finančnej kríze, uzavrel Röseler.